Wednesday, December 12, 2012

Love : Remember When..

This lovely clip, it sums up what love is all about. ( in certain people, certain perspectives)

Ever wonder, about the wishes and prayers given during wedding day?

Some will say "may u both'll be happily ever after."
Some will say "may hardship make the bond goes stronger."

I usually say " May god bless u both with a blissful marriage, leading u both to a sakinah, mawaddah wa rahmah. may Allah bless these newlyweds, and shower Your blessings upon them and join them together in goodness."

Marriage is not simple, and it doesn't end there like in Cinderella snow white movies. If u want to get a better view of marriage, WATCH SHREK, all of them. Lol (but im serious)

If u do watch shrek, you'll notice no matter how a person love each other, sooner or later there'll be a point where everything isn't as wonderful as before. Yes ladies and gentleman, that is NORMAL progress in life. why? i'll enlighten u with the facts when i completed psychology someday. (FX: toads croaking) 

we used to eat koew teow kungfu everyday, at one time we'll be like "blerghh, i cant stand this any more." 

I love to say that, love shouldn't stay the same, it should evolves accordingly.

 Evolution is an adaptation process, and it increases the chances of survival. Remember back then in SPM days. How animals charactristics adapts with the surrounding. Polar bears are white while sunbears are blackish brown. Fishes that live in the mangrove areas where the tide keep going high and low, they become dwi-alam. if not we wouldn't see any of ikan belacak/tembakul. All praises to Allah.

By evolving, i mean it should adapts to surrounding and current situation, not changing course. Mammals cannot be reptiles even if they find that being mammals are at disadvantages. Ok, certain animals do blessed with the ability to change form and gender like jellyfish the immortal creature. But not human, ideally.

I've seen patients and people, husband and wife. There are lots of stories to tell, after hardship,

a. some of them leave each other,
b. some of them become stronger than ever,they keep it shut and continues life
c. some of them, coping and tolerating each other.

if u ask me, which one is better? I would say, none, or depends. I cant personally judge people decision and life, but we can take it as life lesson. Provided that our 'judgement' wont affect our relationship/treatment with them.

A 30 years old male with major depression, used to be a successful businessman and a caring father. When his illness peaks, he'll lose his functions and characters eventually. No more romantic husband, no more caring and funny dad. Just depressed, boring, stressing man in your family, like a stranger. The wife, who used to be married to delightful man, productive and motivated, how do you think she copes when his husband is now, like a stranger?

she can choose either 3 option above. 

if she chooses a, where is the value of relationship and marriage? Didn't we supposed to tolerate each other until the end, as what we vowed before the marriage?

b, didn't we have the choices to be happy on our own?Why bother staying with somebody who burdens us, life is too short anyway.

c, why are you faking things like normal, but deep inside you are hurting each other? shouldn't the sick man let go her wife for her own sake? Why he is so selfish? Why she keep things silenced as if nothing going on, is she that strong or just a hypocrite?

 That are negative examples. But we love negative thoughts didn't we? Gossiping, judging people around and evaluate their 'poor' consequences as balasan for something.

As in Carl and Ellie
The story portrays how an ideal marriage works.

they worked their dreams altogether, supporting each other. They're always besides each other, and when the conflict come, none of them runaway. Ellie cant get pregnant, Carl seeks for another dream. They never stop trying, never stop believing. 

Carl can always get another girl, have babies. When they tries to save money to for something, Ellie can always leave Carl for someone with better moolah thus easier to reach her dreams, but she didnt.

After ellie passed away, Carl was leave behind,devastated. Until he realised there is one more  promise he can keep, which turns into a new dream, raises his hopes and shed new light over his life later in the end.

And now, im going to let u continue by yourself, hopefully in a form of comment, down in my comment box. Im too hungry to type anymore. :) Salam.

Monday, December 03, 2012

Lelaki Dalam Hidup Sorang Wanita

Every girl is blessed with at least a man in her life.

there are things that girl are incapable of, they need men to save the day. 
And same goes the other way. 

For you who are confused, let me enlighten u with some examples. a gentle mother can easily pull a decayed tooth from her daughter, or a strong father wont be as strong to watch her son undergo chemo everyday. So we do change roles and responsibilities. In some isolated cases, one can be so strong that they can handle both role at the same time, they are blessed with love and faith. :) always, two,three until infinity is better than one.

be thankful for a ( or many) man/woman who always be there for you.

imej random google
Dari status facebook, teringin nak convert ke blogpost. Dapat membebel panjang sikit.

Dalam dunia sibuk nak memperjuangkan 'equal rights between gender' atau hak samarata dalam jantina, tak dapat kita nafikan Allah ciptakan lelaki dan perempuan ini dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing.Umpama puzzle, bila dicantumkan, ia melengkapi antara satu sama lain.
Jauh di sudut dunia, satu kaum wanita digemukkan, kerana wanita gemuk itu lebih bernilai dan sexy berbanding yang tidak, dan di dunia sebelah satu lagi, wanita kurus diangkat dan disanjung, diberikan peluang yang lebih dan menerima layanan yang baik berbanding yang gemuk, dianggap loser.
Tapi dalam nak bergantung atas faktor keselamatan, wanita lebih selesa bergantung dengan lelaki. Nak bergantung atas faktor bermanja, lelaki lebih rela dibuai dengan kelembutan dan kemesraan seorang wanita. (walau dunia sudah seakan terbalik)
Oleh itu peranan ayah dan ibu, suami dan isteri, dalam satu binaan rumahtangga itu penting. Tanggungjawab dan peranan perlu diambil seimbang. Kata orang, kalau ayah yang garang ibulah yang jadi penyejuk hati. Kalau sama-sama garang, nanti anak lari. :)

Jika di Arab Saudi, wanita tak dibenarkan memandu. Masyarakat dunia mencemuh dengan pandangan betapa ortodoks dan jumudnya mereka, sampai wanita tidk dibolehkan memandu kenderaan sendiri. Tapi dari sudut pandangan mata mereka, itu adalah cara mereka menjaga wanita.

Wednesday, November 28, 2012

Rants : Oh Life!

Someday in your life u'll be moved by a random kind act of a stranger, and some other day u'll be amused by friends who'll be ignorant for they to avoid troubles.

life is sure weird and unexpected. Neither of those is right nor wrong. both carries their own benefits and risks. If something good happen, you should be thankful, and if something bad happen, you should also be thankful.

That is why since the beginning we should always put our dependence and hope to Allah, not humans. I had a painful lesson in the past, and now that i've learn it, i cant be more glad. My ship sails smoother, and im at the deck with a smile and heart of a steel.

Tuesday, November 20, 2012

Tudung Bidang 60'' Online Murah

Salam. Saya ada menjual tudung bidang 60'' brand akel, RM23 sehelai (tidak termasuk pos)dengan harga yang murah online.

Please go to my facebook SixtyInchesHijab for more details

For booking please pm me. or sms 0174717811 stating your name, and order.
Eg: 60" Three tone Cream/pink x1 pieces
Each tudung in this album is rm23 in price exclude postage.
 < 3 pieces by pos malaysia will be rm6.
Untuk order, sila pm/sms 0174717811 nyatakan nama dan order.

Monday, October 22, 2012

Fitrah, Jangan Jadi Fitnah

Tajuk dah cliche. Isi sama ja. Ini dari kaca mata saya.

Semua orang nak bercinta, tapi tak semua boleh bercinta.

Rasa sayang yang bertaut ni,macam magnet. Walau berlainan kutub, tarikan nak melekat tu kuat.  Orang yang mana boleh bercinta, yang mana tak boleh?

Mari jadikan hidup simple.

Yang haram itu tidak boleh, yang tidak ditegah itu boleh.

Contoh haram : ajnabi. Boleh jatuh kasih, jatuh cinta. tapi kalai dibiarkan magnet tu melekat sentiasa, tu adalah satu dosa. Tak paham analogi magnet melekat? Rujuk point ke 3.

Contoh yang tak ditegah, halal, digalakkan : cinta Allah, cinta Rasul, cinta ibu bapa, cinta kucing, cinta burung, langit, daun, rumput, laut, makanan sedap.

Cinta tu anugerah, fitrah, tapi ia juga pemusnah
Musnah apa? Iman?

Manusia ni, boleh cenderung kepada satu perkara ja dalam satu masa. Kalau dia cenderung ke akhirat, dia akan jauhkan diri dari dunia. Vice versa.
 (Kecenderungan kepada lelaki dan perempuan, bisexual tu dikira satu kategori ja ok. ok lari topik)

Kalau dia memilih keasyikan dunia,jarang dia nak mencari 'keasyikan' akhirat.
dalam dia tenggelam dalam mencari peluang beristirehat di dunia, di dunia dialah orang yang berkeluh kesah berperang dengan nafsu dan gelodak hati.

Ya bukan mudah nak menjadi superhero, untuk diri sendiri

Tapi kita perlu! Bukankah kita sudah mengaku dalam syahadat kita, kita percayakan Tuhan kita dan hari akhirat kita.
Sesiapa yang tak percaya akan hari akhirat, nescaya dia hidup bagaikan haiwan. berbogel, mencuri hak orang lain, melakukan seks bebas, berak sana sini. Jijik kan? Saja kasi perumpaan teruk sikit. Buat teruk kata orang

Fitrah itu datang bersama tanggungjawab, ingatlah!
Yang sementara, bercinta untuk suka-suki tanpa rasa beban tanggungjawab tu memanglah indah. Macam makan aiskrim, manisnya oh membahagiakan. Terembes segala endorphin, memberikan nikmat.

Tapi ingat, untuk orang yg memegang tanggungjawab, yang percaya pada hari akhirat, hidup tak sesimple itu. tak oh la la ~ macam dalam cerita korea.

Kalau anda cintakan seseorang, kahwinlah. Ajak dia kahwin.
Kalau anda masih belum mampu dari mana-mana segi, ikatlah hubungan anda secara sah dari adat dan agama. Libatkan keluarga. Dan peliharalah, hormatilah hubungan anda dan dia.
Kalau anda masih belum jumpa calonnya, berpuasalah. tahanlah. bercintalah dengan ilmu, kucing, langit dan bumi sekalipun.

jangan anda jejakkan diri anda ke lembah kehinaan.

Hoi, hina sangat ke orang dating, couple, dan bercanda berasmaradana ni?

Mereka ialah orang yang tidak menghormati diri mereka dan agama mereka. (tanpa tujuan) Hiduplah dengan syarat, dengan syariat.

Kalau anda nak hidup dalam rumah kayu jati, usahlah anda sibuk mengumpul buluh dan nipah untuk dijadikan bahan. Kumpullah jati.

Saya kawan ja, bukan lah tangkap cintan sangat pun.

Usah menipu diri sendiri. Klau jumpa anda hendak duduk dekat-dekat saja, bergurau senda seolah dunia anda yang punya, nampak dia atau kereta dia atau kasut dia di luar surau hati anda suka macam apa, usahlah tipu diri. Tengok cermin, senyum dan ketawa. Tak kan nampak muka anda masam dan menangis. (melainkan anda bela hantu raya/saka. jeng3)

Sungguh, kami kawan!
Maka peliaharalah adab sopan anda selaku kawan. Jangan sampaikan tak boleh nak beza mana kopi dengan keledak dari buntut kuali!

Doktor! Saya selalu rasa sunyi. Hidup macam tak bererti!
Selalu rasasunyi? Rasa bosan tak bertepi? Mahukan teman untuk tengok tv dan makan capati? Lihat kawan kanan dan kiri, anda tak selera macam dulu lagi?

Mungkin tandanya anda sudah perlu mencari pasangan hidup anda. yang halal ya, bukan yang anda suka hati nak usung sana kemari.


Saturday, August 11, 2012

Pergi Tak Kembali

"dan apabila tempoh mereka datang, mereka tidak akan mengundurkannya sesaat, dan tidak juga mendahulukannya." 16:61

Raya tahun ni, pasti tak sama dengan raya tahun-tahun sebelumnya.

Selalu rutin pagi raya saya dimulakan dirumah, solat raya di masjid jika tak uzur dan terus ke rumah tok belah abah yang selang beberapa biji rumah saja dari masjid. Usai bersalaman, ada sesi tangkap gambar. Sekejap saja, keluarga kami tak berapa gemar bergambar, walau golongan muda beria-ia mengusung dslr ke sana ke mari. Layan tetamu, berkunjung ke saudara mara sekampung. Salam, makan, minta maaf. kalau dulu, kutip duit raya. Kalau sekarang, menjawab pertanyaan cepumas macam

"bila nak habis belajar?"
"nak jadi dokor di mana?"
"dah ada boyfriend?"
"'kawan' orang mana? doktor juga?"

dan lain-lain. Kemudian usai zohor, berangkat pula ke Felda Bukit Tembaga untuk beraya rumah sebelah mak. Sama juga, bersalaman, Ke dapur, makan. Aktiviti berziarah, kurang sebab saya kurang kenal orang kampung sini. Tunggu saudara mara bertandang sendiri. Malam, layan sepupu kecil-kecil main mercun Belah mak meriah, lebih 15 orang cucu kalau sekaligus balik. Tapi zaman berubah, kalau dulu kita main tanah dan lumpur, beraya seharian kumpul duit, mereka main PS dan laptop dalam rumah. T_T

Rasanya dah lebih 3 bulan tok kembali kepadaNya, kalau waktu arwah sihat, dia sibuk memasak untuk anak cucu. Favourite saya, gulai ikan temenung dengan roti arab, roti jala arwah. Kalut dia, nak jamu cucu dia makan. Kalau sembelih itik, ayam, dia paling bising suruh telefon anak-anak balik makan gulai.

Sebelum tok, adik arwah yang selalu balik beraya menetap di rumah tok pergi meninggalkan kami. Dalam kesibukan berulang alik ke hospital kerana tok yang uzur dengan sakit buah pinggang, dikejutkan arwah Tam chah masuk hospital, radang paru-paru.  Tam chah selalu ligat di dapur goreng mee, kalau dia ke villa kami di Padang terap, saya tak payah susah melayan. Dia sendiri masak. Arwah selalu berhubung dengan mama, bercerita dan berkongsi. Arwah suka dan fancy dengan ubat supplement selalu berkongsi dengan kami khasiat dan kebaikan supplementnya. Suara kecoh riuhnya di dapur kini hanya tinggal memori.

8 Ogos, 19 Ramadan, Allah duga kami sekali lagi, Pak Ndak adik mama pula dijemput Ilahi sebab kemalangan.. Pak Ndak yang saya kenal, selalu tersengih, spontan kelakar orangnya. Selalu hari raya dia akan angkut anak-anaknya yang masih kecil dan ramai ke rumah tok. meriahlah sekejap. Dengar suara budak-budak bermain, bergaduh, bersembang entah apa topiknya. Kali ni, entah macam mana.

Moga Allah ampunkan dosa-dosa mereka, rahmati mereka, kasihani mereka dan moga Allah ampunkan dosa-dosa kami, rahmati kami dan kasihani kami, dan temukan kami dalam syurga abadi kelak.

Baginda Rasulullah kekasih Allah, sepanjang hidupnya orang-orang yang baginda sayang satu persatu pergi meninggalkanya.  Subhanallah, apa junjungan kita kata?

“Mata ini boleh menangis, hati ini boleh berduka. Tapi kita tidak mengucapkan kecuali apa yang diredhai Allah” ucap baginda Rasulullah atas pemergian puteranya Ibrahim.

*Apa yang kita miliki, hanya sementara. Isi keluarga, ibu bapa, atuk nenek, nyawa kita sendiri, semua pinjaman dan nikmat dari Allah semata-mata. Nikmatnya entah per berapa dari nikmatNya yang banyak sangat. Kalau kita tak letakkan kasih sayang kita yang nombor 1 kepadaNya, Allah tarik nikmat yang kita sayang sangat tu, mahu kita jadi gila.

** Dan kau pula mahu jadi lemah kerana cinta manusia?

Saturday, July 07, 2012

Pelik Sungguh Orang Melayu Part 1

Ada certain benda, cukup heran dengan orang kita.

1. Perempuan Islam tak bertudung/ Bertudung tapi seksi = Jahat

Ada orang yang saya kenal peribadi baik sangat, amalan sunat lagi baik dari saya. Malu pun ada.
Cepat sangat masyarakat nak letak title 'tak baik'. Tup tup satu hari dia pakai tudung, kan terus jadi wanita 'hampir sempurna'. Terkedu orang yang asyik mengata, terus tak ada modal.

Oleh itu wahai wanita-wanita tak bertudung/bertudung tapi seksi, tapi baik, marilah kita sempurnakan aurat, semoga kita x jadi fitnah pada diri sendiri dan agama, dan boleh 'katup' mulut orang dengan bergayanya.

2. Perempuan bertudung = Perangai macam malaikat

Ada wanita bertudung yang berperangai kurang molek, dijadikan sandaran oleh orang-orang yang kurang sempurna auratnya.

"tengoklah jemah tu, bertudung tapi sama jugak kuat mengumpat."

Cepat sangat masyarakat nak letak title kau pakai tudung perangai kau kena tiptop'. Tup tup satu hari dia berubah apa yang tak baik tu dah ditinggalkan, kan terus jadi wanita 'hampir sempurna'. Terkedu orang yang asyik mengata, terus tak ada modal.

Oleh itu wahai wanita-wanita bertudung/bertudung tapi seksi, tapi bersifat kurang baik, marilah kita perbetulkan keburukan kita, semoga kita x jadi fitnah pada diri sendiri dan agama, dan boleh 'katup' mulut orang dengan bergayanya.

*oh google gambar minag tudung untuk buat gambar hiasan, T_T lupakanlah.

Sunday, June 10, 2012

Rants: On Chances and Love

Yesterday I went to One Utama, Damansara.Despite the amount of money in the account, i went there to run some errands, well more on finding good foods actually.

I was not that well, so i let nani and adlin 'free' as i strolled alone. I went Daiso, my fav place, and grabbed myself few things. Then I left for Jusco as I had to buy Demox's wet food.

When im strolling alone, i was wondering, what if im not in my twenties? I started to imagine myself being 30s, 40s, and 50s, walking alone, with no one beside me like this.  I sighed.
Being lonely  is perfectly ok, dont get me wrong. But it is nice to have somebody to share thoughts, chatting and even arguing with you. It is more, err fun than beng alone and swimming in your own thoughts.

If I felt tired, I'll sit down. I once sat beside Chinese 2 kids who playfully poking each other. I smiled to them both, offering the empty seat as the boy who previously sat on the spot, shyly moved when I sit down.

Will I have the oppoturnity to have kids on my own?

On my right, was a Chinese girl, reading the 'siri pengembaraan' book that I loved. She was with her granny. I overheard her granny talking about mother who died, which become the cause why she has no mother. (I wonder whose mother?) Then she explained, the baby also died inside her. (I cant really hear them, just some parts)

One a part, i was touched.

"One day, popo will also die. It is natural."

The loving granny with her warmest tone also explained why her skin is wrinkling. "My skin is like this, because i am old. One day you also will be old."

Will I have the same chance as the granny, to be xplaining things to my grandchildren? Or will I have chance to tell stories of prophet Muhammad, the prophets series or their sahabat to my own generation?

Then the little girl moved, going with somebody she called auntie. The granny sat alone, looking down to the escalator. (we sit on the chair beside the escalator)

Then his husband came. She was hassling, asking why he came from that direction, as she was expecting he come from another. As she was bising-bising to his husband, she smiled and winked at me. I smiled back.

"Married people quarrel not beacuse they hate each other, it is a way of communication." My cousin once told me.

Disagreeing shouldnt change our affection toward each other. It is a form of communication.

Monday, June 04, 2012

Tudung dan Megi

"Kak Mah, adik bosan betul baca status-status facebook pasal aurat ni." Saleha merungut. Kak Mah yang sedang asyik menilik buku di tangan angkat kepala.

"Awatnya?" Kak Mah tanya. Matanya masih tak lepas dari buku. Saleha mengemaskan silanya. Terus duduk tegak. Saleha tengah menghadap laptop. Di halakan pada Kak Mah a.k.a Rahmah, senior satu jurusan yang berkongsi bilik dengannya.

"Tak lah, pakai tudung pun banyak songeh. Macam sister kristianlah, macam bonggol untalah, warna warni pun salah katanya menarik perhatian. Kalau material lycra seksilahlah. Singkatlah, kain jaranglah.

Apa? Tabarruj? Pakai tudung, tak boleh make up ke? Takkan nak muka plain ja? Apapa salahnya pakai bulu mata palsu, celak, blusher, lens warna-warna tu. Kan comel. Fitrahlah, wanita suka berhias cantik-cantik.

Lelaki, senanglah dok bising-bising. Bukan diorang pakai tudung pun. Sibuk!

Biarlah, tudung jugak. Tutup aurat pe?"

"Hm.." Kak MAh menjawab lesu. Macam layan tak layan. Saleha tak puas hati. Dipintalnya jurai rambutnya yang diwarnakan warna merah ala brunette kononnya.

"Pakai tudung ala hana tajima salah, tudung Yuna salah. Ehh orang pakai tudung pun satu rahmat tau. Kan Islam ni bukan paksaan. Pandai-pandai ja nak kondem orang pakai tudung. Maunya dia terus bukak. Susahlah macam ni. Takkan nak pakai ala khemah tu baru ok. Orang arab pun belit-belit selendang nampak jambul jugak. Eh akak, membebel ni, laparlah."

"Akak ada megi, kamu nak? Maggi perasa ayam." Kak MAh bangun, dia terus meghala ke pantry kecil di dalam bilik mereka. Mengeluarkan megi. Ditayang-tayang pada Saleha. Saleha angguk-angguk suka.

Rahmah keluarkan mee segera cap X tu,dimasukkan dalam bekas. Tangannya mencapai pili paip, lalu dimasukkan air sejuk fresh dari pili itu ke dalam megi. Megi tu di pecah-pecahkan. Lalu dia masukkan pula perasa, lalu dia kacau. Berketul-ketul perasa tu, timbul atas permukaan megi air sejuk. Lalu dia capai telur dan pecahkan dalam megi, terus dibaginya kepasa Saleha.

Saleha buat muka tak percaya, mata terbeliak.


"Betullah, samalah, megi jugak. Apa kisah masak air panas ke sejuk, makan ratah mentah ke tak. MEGI JUGAK" Balas Rahmah selamba.

"Mana boleh macam ni. Mana sedap, eii tak lalulah nak makan."

"Samalah macam tudung cik adik sayang, mana boleh suka hati buat. Kena ikut hukum syarak baru capai tujuan, hikmah dan pahala.. Kalau pakai sarung ja, macam buat megi tadilah. Tak sedap, tak boleh makan pun. Silap-silap sakit perut. "

Terus Rahmah masukkan 'mee super segera' tadi ke dalam multipurpose cooker dan dimasaknya.

Saleha, terdiam.

Monday, May 14, 2012

Rants : Stop Complaining, Find A Resolution

I've started a bussiness, selling 50/60 inches hijab online. And I get my stock from Jalan TAR.
before I started by bussiness, i've calculated much, the pro and cons and the limitations.

The BIGGEST limitation im facing here is I DONT HAVE PROPER TRANSPORT.

By proper, i do not restrict transport to cars only, bus and taxi also included.

taxi, it can surely reach jalan tar by fare barely rm20 provided traffic is fine. if not, i'll losing profit just by sitting in the taxi.

by bus, i regret that rapid is not that accesible in Selayang. Or it might be that i've not learn about bus route much. I do love how things are in Shah Alam where I can be totally independent. I can go to KL by myself,by cab train and bus. I can walk my muscles out to seksyen 9 without hassle. Some girls just hate walking, and sun ( no offense, people). Fortunately im not a beauty queen, im a village girl with avarage ( of below avarage look) so I dont give a damn about how sun may affect my skin and how sweating may make me look err uninteresting. ok skip that babbling part, that is a self-mutilation for self-motivation.

I dont fancy asking people around for favour. I HATE being dependent to others as I myself not that fancy of people being dependent on me. But thats not applicable to family members, I JUST LOVE being dependent to them. That makes me feel that i have somebody to rely on even when the world is falling apart.

I think the worst time in life is around my age. You are not that young to ask all things from your parents, and in the same time you are not that capable to do so on your own.

As for me, if i've been saving a lot i'll buy myself a car. But I cant, first is im a broke, i cant even manage my own money. I think i've keep them somewhere in the bank, at the counter of supermarket somewhere. Or I think i've invested too much on comics and books. (well i dont regret that) Second is I dont master driving skills just yet.

The downside part of being a GIRL is that you cant do this and cant do that because of safety reason.

Like today I showed my dad the route i've taken to 99 speedmart, which is just near my college. And he asked if I usually went there alone.

i said, nope. usually 2.
He forbids me from going there, walking but .

"IT IS OKAY IF YOU GO THERE BY CAR, NOT BY WALKING" not intended to raise attention for self pity (or buat kesian), i reply slowly, well not all things sold just by the road. You've to go here and there a bit to complete your shopping list. Eg-like buying catfood.

I do want a great coffee sold in Giant Batu Caves, sometimes I want to buy whole chicken for a cheap price  so I can have my atkin's meat stock for 4-5 days. I want to go to IKEA to hang out, eat meatballs and Daim cake in the weekends, went to spree in Daiso in the curve or OU, go to watch a movie when its out. Well yes, i am aware that you have to separate the needs from the greed.

"ITS NOT WORTH IT, TO BE KILLED FOR 50 cent, 50 ringgit. It is just not worth it." Abah replied . I sensed worry in him. I smiled in vain, in pain. What can I do? I hate that too, how neighbourhood can become a corpse-dumping ground nowadays? When im  a kid i can ride a bike whenever i want, to the paddy field, deep in the 'kebun getah', near hutan buluh with nothing to worry.

"A 22 years old lady just found to be chopped to 8 parts, and dumped to a river near One Selayang today. The motive however unclear, but her purse was missing, and there was catfood found near the river bank." LOL

I dont have a car and I cant drive well, I live FAR AWAY from dad, and I dont have a husband.

so either 1 from the 3, please grant me at least one.

*pardon my grammar, i dont bother to correct it now, maybe sometime later, someday.

Sunday, April 22, 2012

Rakyat susah salah pemimpin?

Salam A'laik.

Pernah saya kata kat kawan-kawan, saya takut nak jadi kaya.

Bayangkan kalau saya jadi kaya/pemimpin kepada rakyat, di mana ada kemiskinan di situ ia akan jadi salah saya.

Saya bercakap lepas baca komen-komen orang terhadap kemewahan pak-mak menteri kita, dalam masa yang sama, rakyat ada yang tak dapat makan. Saya jadi keliru, kalau saya dalam kasut pak-mak menteri tu, bagaimana saya nak pastikan tiap orang dalam lingkungan seliaan saya dapat kebajikan secukupnya, jika tidak ada yang menyampaikannya kepada saya? Saya di Kedah orang di Kelantan miskin orang cakap salah saya.

Lewat malam semalam, saya terbaca satu artikel kisah zuhudnya Rasulullah dan puterinya Fatimah di blog si pipi merah.

Kisahnya Saidina Ali bawak balik harta rampasan perang berupa sebuah tirah dan 2 utas gelang perak. Fatimah r.a pun gantunglah tirai tu di rumahnya, dan 2 gelang tu dipakainya.

bila rasulullah datang dan terlihat di tangan Aisyah ada gelang perak tu, Rasulullah palingkan muka dan berlalu dari rumah Fatimah, tak jadi masuk. Fatimah terkedu, dan menangislah dia. Dia faham dah ayahandanya baginda Rasulullah marah kepadanya

lalu Fatimah kirimkan 2 utas gelang dan tirai tu pada cucu kesayangan Rasulullah, Hasan dan Husin, dengan kiriman salam dan ucapan , mereka tak akan buat lagi dah..

Rasulullah menyambut cucu kesayangannya dengan ciuman, dan dengan rasa gembira Rasulullah bahagikan gelang pada orang muhajirin yang tak ada tempat tinggal dan harta. Tirai tu dibahagikan pada orang yang tak punya pakaian.

Kemudian Rasululullah berdoa, "Allah mengasihi puteriku Fatimah. Sungguh Allah akan berikan padanya pakaian syurga atas sebab tirai ini, dan perhiasan syurga atas sebab kedua gelang ini."

terjawab sudah persoalan saya. Kuasa dan kedudukan bukanlah satu jalan untuk menimba kesenangan. mencari harta untuk diturunkan pada anak beranak, tapi merupakan satu tanggungjawab yang besar.

Bayangkan kalau zaman sekarang si ayah berikan roti di tangan kita yang tengah kita makan pada fakir miskin, mesti kita macam "eh ayah anak sendiri lapar dia gi suap mulut orang lain pulak."

Subhanallah kan, indahnya budi pekerti Rasulullah dan keluarganya.


Friday, April 13, 2012

Tudung Akel Bidang 60 dan 50 (murah!)

Salam alaik. Nak tumpang promote.

alhamdulillah. jemput-jemput tengok. Kini menjual tudung bidang 50 dan 60 inci jenama Akel secara online. (dan lain-lain jenama)

 ada banyak lagi pilihan. sila klik link di bawah.

tudung bidang 60" - RM23
tudung bidang 50" - Rm20

Rabbi Yassir Wala Tu'assir

Tuesday, April 10, 2012

Personal rants : Motherhood

This time around i've been wondering a lot what if one day i become a mother?
I even imagining what if one day I've come back from class and there is a baby on my bed. OMG

Can I still behave as usual, the bujang version of me?
I bet not.

Responsibility changes people. thanks goodness!

I remember the conversation i've had with mum last night, how im bit different when abi was with me, and when he is not.
And also the phrases people usually utter when it comes to lazy anak dara "kahwinkan dia aja, taulah dia rajin lepas tu." LOL

Ok back to main idea.

i've read Dr farnaza blog, my lecturer in PCM posting, and she portrayed parenthood in a very good and realistic way. I do say, WONDERFUL.

How kids make parent lose temper (aha! sorry ma and abah), and how to cope with them. How they are learning and their perception towards surrounding..How parents might imposed their beliefs/worries in their kids resulting in insecurity. In many ways i was touched to deep. There are ups and downs in everything, even in parenting.

At one time she wrote about after prayer she'll sit with her son, and ask him to recite short surah from the quran, and she discussed the meaning of the surah with her son. I was amazed....

And ashamed of myself.

If i dont have the knowledge of tajwid and little bit about hadith and quran,regarding its meaning, what is the story behind it, all the basic stuffs, how im gonna teach my kids?

then i have to depend to my spouse. What if both of us are noobs? Luckily, there is never too late or too early in learning something. unless you have deadline, EXAM, wait, can death be a deadline too? T_Tok let me end things here.

p/s -cuteness!

Thursday, March 29, 2012

Pesakit Degil, Tak Dengar Cakap Doktor?

Atau doktor yang tak pandai bercakap?

Pentingnya Komunikasi Berkesan

Sewaktu saya berada di sebuah klinik kerajaan untuk posting terbaru saya, Primary Care Posting, saya bertemu dengan seorang lelaki berbangsa Cina, saya namakan dia Mr M.

Sebelum Mr M masuk ke dalam bilik rawatan lagi, kakitangan klinik ada memberitahu saya pasal Mr M. "Kes menarik" kata mereka.

Dan saat Mr M datang saya teruja apa yang menarik tentang Mr M.

Mr M datang masuk ke bilik rawatan menggunakan kerusi roda. Sebelah kakinya berbalut dan sebelah lagi sudah dipotong paras bawah lutut. Dia tidak banyak bercakap, hanya tunduk, tidak menjawab bila ditanya dan hanya minta untuk kakinya dicuci. Apa yang menariknya tentang Mr M?

Jika anda mempunyai medical background anda akan faham dan jelas betapa sinonimnya pesakit diabetes dengan ulcer di kaki. Bagi yang non medical, pesakit diabetes melitus yang tidak mengawal paras gula dalam dalam darah dan tidak memiliki etika penjagaan kaki yang betul boleh kerap kali mendapat ulcer atau luka di kaki yang sukar untuk sembuh. Bahkan ia boleh bernanah, bengkak dan merebak lebih teruk.'

Jadi sebelah kaki Mr M yang berbalut itu sudahpun teruk. Kebanyakan kulit di kaki itu sudah tiada, menampakkan daging di bawahnya. Ada daging yang masih elok, dan ada yang sudahpun mati dan mula mereput. Saat saya buka balutan kakinya, bau yang kurang menyenangkan menerpa masuk ke hidung saya.

Soalan demi soalan saya lontarkan, contohnya kenapa dia tak mahu ke hospital? Dia diam. Saya ulang, dia masih diam. Saya provok, "sebab takut kena potong lagi sebelah?" dia angguk perlahan.

Bukan mudah untuk seorang manusia untuk kehilangan anggota. Walaupun anggota itu gagal berfungsi, kita masih mahu ia ada bersama kita.

Pesakit degil, atau mereka tidak tahu?

tahukah anda keldai lambang kedegilan?

Mr M sebenarnya telah dirujuk ke hospital. Berkali-kali staf mengingatkan tiada apa yang boleh dilakukan di klinik dengan keadaan dia yang teruk. Dia memerlukan penjagaan hospital.Keadaan kakinya perlu dirawat, daging yang mati perlu dibuang di hospital. Klinik tidak punyai kemahiran dan peralatan yang sewajarnya.Dia masih enggan.

Saya faham, kakitangan klinik termasuk doktor mempunyai masa yang singkat untuk tiap pesakit. Sehari pesakit datang mencecah 400 orang sehari dan seorang doktor hanya memiliki masa kurang dari 7 minit untuk bertemu pesakit.

Dan oleh kerana saya ialah pelajar, saya boleh luangkan masa bersembang dengan Mr M. Untung saya baru habis posting orthopeadics jadi perihal Diabetic Foot Ulcer ni, saya tahu serba sedikit.

Saya terangkan pada pesakit, bagaimana luka yang tidak dirawat itu boleh merebak lebih jauh ke dalam tulang, ataupun menjangkiti struktur yang lain. Bagaimana dia boleh mendapat jangkitan kuman dalam darah yang boleh membawa maut.Saya tangkap gambar kaki MR M, dan tunjuk sendiri pada dia betapa teruknya kaki dia. Dan dia sendiri terkejut. Dan jelas saya tahu dari reaksinya, dia tidak tahu betapa seriusnya keadaan diri dia sekarang. Yang dia takutkan, "pergi hospital kaki kena potong."
 Di akhir sesi, dia kata pada saya dia mahu ke hospital.

Kakitangan kata, dia sekadar 'cakap', tapi sebenarnya dia degil. Saya tak tahu, saya tidak mahu menilai. Saya harap dia benar-benar ke hospital kerana 2 hari selepas itu saya tidak nampak dia lagi di klinik.

Sebenarnya banyak pesakit, enggan ke hospital kerana mereka mempunyai tanggapan tersendiri.

"doktor nak duit saja."
"saya kena sihir, tak perlu ke hospital."
"sikit-sikit potong, siapa mahu ke hospital?"
"selalu orang masuk hospital, mati. Macam jiran sebelah saya dulu."
"hopital kerajaan buat kerja sambil lewa."

Tujuan doktor merujuk pesakit ke hospital ialah kerana keadaan pesakit adalah serius, dan klinik tidak mampu menguruskan pesakit kerana ketiadaan kepakaran, alatan dan suasana yang sesuai.

Antara halangan kenapa pesakit enggan menurut saranan doktor

1. Kurang kefahaman
Dari segi kurangnya penjelasan doktor, latar belakang pesakit, atau pesakit tidak memahami penjelasan doktor dengan tepat.

2. Bias atau mitos
Pesakit mempunyai tanggapan buruk akibat dari pengalaman lepas, cerita orang ramai, dan fakta dari sumber yang tidak sahih.

Contoh a. "makan ubat tak elok untuk badan, kerana ubat ada efek toksik, merosakkan buah

contoh b. vaksinasi boleh membuatkan anak yang dikandung cacat

3. Salah faham
Contoh, Encik B mengalami sakit kepala dan sentiasa mengantuk selepas diberikan ubat oleh doktor C. Kesimpulan Encik B adalah doktor C salah bagi ubat, dan doktor tidak mahir. Apa yang berlaku adalah kesan sampingan ubat, tapi doktor C tidak memberikan konsultasi secukupnya mengakibatkan kepada salah faham.

Dan banyak lagi.

Kekurangan ini dapat diatasi sekirangnya kepercayaan pesakit terhadap doktor dapat ditingkatkan, pesakit tahu membezakan antra fakta dan mitos, dan diharap suatu hari nanti dengan bertambahnya bilangan doktor, doktor akan mempunyai lebih masa dengan pesakit.


Baca lanjut mengenai kaki diabetik di sini.

Sunday, March 11, 2012

Cerdek: Mana Adil di Bumi Kau?

"Pakcik boleh bagi diskaun sikit?"

Mata gadis berbaju kurung merah jambu itu melayu tatkala melihat wajah bengis pakcik pemandu teksi yang baru sahaja mengenakan cas RM40 untuk perjalanan dari Hentian Putra- Hospital Selayang.

Asal gadis baju merah jambu itu dari kampungnya yang jauh, niatnya mahu melawat adik lelaki yang demam denggi berdarah. Berbekalkan wang cukup-cukup tambang pergi balik, ibu dan ayahnya menghantar dia dengan sorotan wajah yang sayu. Nasiblah makan nanti, pandailah cari. Nasiblah tambang nanti tak cukup, pandailah cari. Nasiblah adiknya seorang harapan keluarga, harapan  jadi doktor pertama, terlantar sakit kuat pula.

Mana nak dicari duit? Hendak menoreh getah, kebun ayahnya baru saja terbakar 3 hari lepas. Hendak minta lagi pada Bunda (ibu saudara), anak Bunda pun nak guna wang untuk majlis perkahwinannya yang bakal berlangsung gilang gemilang minggu depan. Ralat hatinya melihatkan berapa banyak wang yang dihabiskan untuk satu 'majlis sehari esok orang lupa' itu. Abang sulungnya nikah dahulu, kendurinya hanyalah untuk keluarga terdekat, 20 dulang. Nasiblah orang mampu, kami?

"Tak bolehlah dik. Harga standard macam ni lah.  kalau diskaun lagi, pakcik nak makan apa?" pemandu teksi itu buat wajah tegang. Bukan dia tidak nampak, pewarakan gadis itu saja dah tunjukkan betapa dia 'rusa masuk pekan.' Mudah benar ditipu, mudah benar kalau dia naikkan harga sewenangnya. Lagipun dia gadis muda, apa dia berani melawan?

Wajah gadis itu masam, matanya berkaca. Dia menghulurkan RM40 seperti yang diminta.

"Terima kasih pakcik. Moga Allah merahmati pakcik dan keluarga." Lalu gadis itu melangkah lemah longlai dari teksi. Dalam mendung petang itu, hatinya ikut sama mendung, semendung nasibnya.

Hati seorang ayah itu tersentuh tatkala gadis muda it mengucapkan terima kasih, beserta doa untuk keluarganya. Entahlah gadis itu ikhlas atau perli, hatinya tetap rasa ditikam-tikam.

"Maaflah nak." Bisik hati tuanya. Maaf kerana terpaksa menipu.

Baru semalam dia dapat panggilan dari anak dara jauh di perantauan, mahukan duit nak baik pulih kereta yang rosak. Nak pula, A.S.A.P.

'Tak boleh tangguh-tangguh nanti orang terpaksa ponteng kuliah.'

Hendak dia minta pada jiran tetangga sudah tebal mukanya, orang sampai bertanya siang petang bawa teksi takkan tak mampu sara anak sendiri? Anaknya pula bakal melangsungkan perkahwinan dengan orang jauh minggu hadapan. Katanya gilang gemilang, anaknya mendesak agar majlis di sebelah mereka turut ikut gilang gemilang. Puas dia katakan, wang dia tidak segemilang keluarga bakal mentuanya itu. Kenduri biasa, bolehlah. Mana larat hendak buat bertemakan garden fairy tale entah apa-apa.

Dia mengeluh lagi, mana nak datang rahmat Ilahi, kalau wang pencariannya diselit-selit penipuan. Bila terdesak, dia naikkan tambang sesuka hati. Mana nak datang berkat perkahwinan? Majlis glamour pula yang dikejar.

Hati tuanya pilu, mulutnya mengeluh lagi. Hujan di luar mula membasahi bumi.


"Kau dah bakar kebun orang tua tu?" Taukeh bermisai galak itu menghisap curutnya dalam dalam. Entah apa jenama, janji buatan luar negara.

Habis satu ruang tamu rumah mewahnya itu berbau asap. Harapkan saja sofa import kayu jati tulen, harapkan saja karpet import negara Turki, harapkan saja chandelier mewah tergantung buatan swiss bertatahkan kristal permata, harapkan saja pasu-pasu zaman dinasti entah apa dari China, berbau asap rokok juga. Amah di belakang capai Febreeze, disembur sembur kiri dan kanan.

Sudah lama dia pujuk orang tua kampung seberang tu jual kebun getah tua sekangkang kera tu. Tanah itu bakal bersambung dengan tanahnya. Dia mahu bangunkan, buka resort with pool and pub. Mat saleh suka datang ke hujung dunia, konon nak berlibur di alam sekitar padahal cari air setan juga. Terketawa dia, mengingatkan bukan mat saleh saja suka tonggang air kuning tu, orang melayu hidung penyet pun sama suka. Tapi belakang tabirlah. Siapa nak masuk harian metro suka-suka. "VIP tonggang arak."

Orang suruhan itu tarik muka. jelak dengan bau asap. Tanah sekangkang kera pun nak direbutkan. Dasar orang tak reti puas!

"Sudah taukeh. Bukti wa dah padam, itu budak polis pun wa dah bayar." Taukeh itu ketawa.

Bagilah pampasan, tunjuk muka prihatin, muka simpati, mereka akan senyap. Orang miskin, manalah mampu nak gaji peguam nak lawan.  Akhirnya duduk mengongoi di tikar sejadah, solat hajat minta bantuan Tuhan.

"Mana adil di bumi kau?" Terkekeh-kekeh taukeh itu ketawa lagi, sebelum matanya tiba-tiba terbeliak, tangannya merentap dan menumbuk-numbuk dada. Lalu dia jatuh, bagaikan bacang yang sudah busuk ke tanah. "Gedebuk!!"

Hujan terus turun, menjadi runut belakang sebuah kisah, "mana adil di bumi kau?"

**nota kaki

Ini cerdek versi saya.
Kecewa dengan putaran alam bumi tempat saya menginap ini. Bila boleh kita noktahkan?

Monday, February 13, 2012

Perkahwinan : Susahnya Untuk Tak Membazir

Semenjak dua menjak ni saya selalu habiskan masa di internet untuk survey persiapan perkahwinan.

Dan persiapan-persiapan ni sebenarnya mengejutkan saya. Tak sangka BANYAK betul yang kena fikirkan untuk menjayakan satu satu majlis perkahwinan.

Mode 'orang kampung' saya dah aktif semula.

Saya tengok trend zaman sekarang, sangat menarik.
(mungkin dari dulu, tapi maklumlah saya orang kampung..*cengkerik berbunyi)

Tunang  ada mini pelamin, untuk bersimpuh tatkala mak mentua menyarung cincin.
(bayangkan, gunakan imaginasi anda)
Kalau dulu lelaki tu kena menyorok balik pokok atau dalam kereta tatkala majlis tunang berlangsung, kalau orang tak panggil masuk, janganlah masuk. MALU ja.

Sekarang dah siap sedondon berbaju melayu. ewah.

Kahwin, kalau ikut ada belah tengah dan selatan ni, ada majlis berinai, khatam quran, potong kek, meriah betul. Kalau di kampung saya, takat majlis kesyukuran kahwin, kalau nak meriah adakan marhaban, kompang dan silat. Tak ada yang lain-lain.

Rajin orang ni tolong sumkan siap-siap. credit google.

Risau pulak, tengok persiapan perkahwinan sekarang. Risau tak mampu.
Ada gadis dulang tersendiri, kena sponsor baju. (atau berpakat dengan kawan-kawan pakai baju sama warna)
Ada pelamin (standardlah, kalau tak bersanding pun, nak tangkap gambar dengan kawan-kawan)
Ada doorgift.

Sewaktu saya survey doorgift nak tercekik jugak tengok harga satu-satu doorgift tu.
Of course, ada variety. Boleh pilih jangan risau..

Tapi kalau ikut mata saya, alamatnya nak kasi orang, semua yang mahallah. (hehe)
Nak yang cantik-cantik, nak yang terbaik.

Saya dah tilik-tilik, untuk doorgift, tak perlulah di bagi sesuatu yang orang tak boleh nak guna. Contoh, seramik-seramik yang akan memenuhi almari perhiasan di ruang dapur rumah saya. (ops, tapi kalau bagi, SUKA SANGAT)
Untuk isi bunga telur, cukup guna bunga, atau kotak saja.

tak perlu juga hadiahkan mug mug kecil/ gelas kaca yang cinonet (orang nak minum tak muat). Nak bagi bagi terus mug besar ikea tu. Tak pun sudu garpu kecil tu, saya pernah try. Bengkok. T_T
Kipas pun, sekarang dah ada kipas elektrik. Zaman dulu iyalah kut kipas pakai kipas tangan.

Kalau kuih muih pula, kasi yang sedap-sedap dan ikut peringkat umur. Kuih muih tradisional yang selalu dapat tu, kalau dah campur nanti masuk angin. Last-last terbuang. Sayang..

Gula-gula, ni wajib habis. Tua muda suka. Coklat homemade, muffin pun banyak sekarang.Bila lagi nak bantu orang kita. Ewah. (elakkan cupcakes, icing or fondant tu cantik, tapi orang tak makan. letak dalam peti sampai keras, lepas tu buang.) kalau nak cupcake jugak, kasi yang sedap betuk. red velvet ka, tiramisu ka, choc lava ka. Ewah lagi.

comel sangat.

Tapi dengan banyak variety doorgift sekarang, sangatlah susah untuk tak membazir.

Kata orang, "Apa salahnya sekali sekala nak raikan tetamu. Bukan selalu.."

Tapi saya masih frust tambahan budak-budak yang campak terus bunga telur yang mungkin berharga rm0.80 di atas tanah selepas telurnya dirembat.

Ni belum sentuh hal kad kahwin. (jangan cakap nak jimat punya pasal, jemput orang guna sms dan facebook ja. Nanti kenduri makan sorang-sorang sebab orang tak datang) Pantang saudara mara, kaum keluarga, orang kampung jemput tak ada hitam putih. Tak ikhlas kata mereka.

Kena rujuk balik tujuan adakan majlis tu sendiri.

1. Hebahan
2. Belanja orang makan aka kenduri.
3. Kesyukuran.

itu kata saya yang masih bujang, belum ada perancangan nak menikah. Mungkin situasi berlainan kalau majlis itu saya yang punya. SAYA PERCAYA saya jugak nak yang paling best untuk diri sendiri.

dan post ini adalah untuk peringatan saya di waktu itu (kalau ada) bukan apa tulis atas kertas nanti hilang.

peringatan jugak buat abang tersayang dengan ucapan, bila lagi?
*kata abang nak majlis lepas akad nikah, makan 20 dulang macam ustaz kazim kata.

sengaja sentuh sikit-sikit.lebih-lebih bincangkanlah.

Sunday, January 22, 2012

Yang Baik Bagi Kamu?

Kata orang, ini ayat untuk orang patah hati. Untuk pujuk hati agar pasrah dan berserah.

"Redha itu ikhlas, pasrah itu berserah" kata lisa surihani dalam ombak rindu. (sebenarnya itu ayat Fauziah Ashari lah kan, penulisnya. Lisa yang dapat nama)

Ayat ini juga, mengajar orang bersabar dan bersyukur.

"Ada isi hati perlu dikongsi, Ada isi hati perlu diperjelas, 
ada isi hati perlu diberitahu, ada isi hati perlu disembunyi.
Ibrahnya, bila mulut seolah terkunci,Allah juga sebaik-baik Pendengar"

*** esok 22/1/2012 akan bertolak ke Terengganu meraikan kawan sekursus yang bernikah.
Salah silap harap maaf, makan minum mintak halalkan. Kalau tak mahu halal, tuntutlah.:)

Monday, January 16, 2012

Tinggalkan Sesuatu Yang Disukai Demi Allah

pengganti post untuk elak blog bersawang.

*kalau duduk mengenangnya buruknya perlakuan diri, jadi malu sendiri. lalu duduk menangis mengenangkan kejahilan dan khilaf diri. ya Allah kurniakanlah aku taufik dan hidayahMu

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena