Monday, August 31, 2009

Doa Minta diKembalikan Barang yang Dicuri

Ini doa dari tok wan saya berikutan insiden baru-baru ni. Dia suruh saya amalkan tiap hari.

1. Baca surah al- hasyr mula ayat 18 sampai habis. niatkan nak jumpa barang balik.
kalau Allah izinkan dan memang rezeki kita, pencuri akan rasa panas punggung, menggelisah dan rasa bersalah.

2. selawat tafrijiyyah baca 4 kali/ 44 kali/ 100 kali.




yakinlah pada Allah. tu yang paling penting.



Cerita tokwan, angsanya pernah dilarikan orang, dia amalkan zikir ni, orang tu panas punggung, pulangkan angsa dia balik.

***************


Saya tak sangka, post ni jadi viral. Ramai yang menjenguk dan bertanya. Terus terang, saya pesan amalkanlah dengan ikhlas.

1.Jangan baca dengan hati yang tamak, ini hanyalah salah satu amalan untuk ikhtiar, bukan penawar atau satu cara 'definite' untuk dapatkan kembali barang yang hilang. Ini bukan magic atau wajib mujarab, ini IKHTIAR. yang memulangkannya ialah pemilik harta, nyawa kita, Allah.

Kalau tak dapat balik barang yang hilang tu, jangan bersedih melarat-larat,InsyaAllah Allah gantikan dengan yang baru, lebih baik. Ada hikmahnya InsyaAllah..

2.Bacalah berapa kali nak baca pun, ini bukan ubat doktor.. ambik lebih overdose, ambil kurang tak berkesan. Cara yang diajar pada saya seperti di atas, begitulah.

3. Jangan bila susah baru nak ingat tuhan, waktu senang solat pun ke laut. Saya rasa doa paling mujarab dari hati yang ikhlas, kena pada adab dan cara, tak kisahlah dia baca simple dan biasa..

98 comments:

  1. mmg betul kesan doa tu kpd penyamun tu...
    mak cik saya pernah hilang duit rm400 dalam umah...
    then, penyamun tu plgkan duit tu balik sbb rase panas..

    ReplyDelete
  2. kalo duit 20posen hilang pun leh amalkan tak? hehehe

    nampak sgt gua ni haji bakhil :P

    semoga barang kamu yg hilang tu dijumpai :D

    ReplyDelete
  3. apapun buleh diamalkan sebab ayat quran kan? kita amik manfaat ayat suci Allah

    ReplyDelete
  4. Trimas bg link...
    nanti aku forwardkan dekat kawan2 yg barng2 kena curi itu...

    ReplyDelete
  5. good post.baru tadi sy kehilangan HP.speechless.sy terus google dan diketemukan dengan post awak.terus saya baca. Allah maha berkuasa, maha besar, maha mendengar, maha mengkabulkan permintaan hambanya, dalam tempoh 1/2 jam HP saya ditemui dan dikembalikan kira2 2.5 kilometer dari lokasi hilang.

    ReplyDelete
  6. ari nyh 3 nset aq ilang,./.,./arghhh!!
    x per aq sdakah kn je kt pncuri tue.,.,.
    smoge ALLAH mmbri hdAyAH kpADenyER.,.,,amin.,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la
      iphone 5s blackberry z10 nokia N8

      Delete
  7. anonymous,

    tsk 3 hp? T_T
    moga Allah menggantikan dengan yang lagi baik.

    Amin ya Rabb..

    ReplyDelete
  8. Terima kasih berkongsi ilmu.

    ReplyDelete
  9. Salam...maaf,nk btanya..suami sy hilang laptop yg mmg sgt2 penting dgn mklumt syarikt n peribadi..ikhtiar mencari sudah pun dbuat n bberapa amalan,tp masih lg tidak jumpa..hari ni dh pun masuk 5 hari..adakah ikhtiar ini masih boleh diamalkan...

    ReplyDelete
  10. anonymous, takziah atas musibah...

    bolehja nak amal pun,sebab tujuannya kita nak minta kat Allah. kalau Allah izinkan, balik jugak tak kisahlah kita baca doa apapun..

    Amalan ni sekadar ikhtiar, natijahnya tetap Allah yang tentukan, macam saya, tak jumpa pun barang saya, tapi ada orang lain yang jumpa.

    yang penting kita yakin, dan ada hikmah disebalik jumpa/tak jumpa balik barang kita.

    moga Allah permudahkan urusan puan sekeluarga...

    ReplyDelete
  11. salam..nk tnya..kena bc salah 1 atau kedua2 nya skali..

    apapun terima kasih dan syukur alhmdulillah kerana berkongsi ilmu..syukran

    ReplyDelete
  12. waalaikumussalam..

    salah satu cukup, nak baca dua2 lagi elok..

    ReplyDelete
  13. kne bc slalu ke?

    ReplyDelete
  14. terima kasih.minta izin utk amalkan.opis sy baru saja kena pecah masuk pada 9/10hb Apr 2011 aritu.semua pc syarikat hilang dan 1 ditinggalkan tp x penting pn.berharap sgt agar dijumpai semula.byk dokumen dalam komputer masing2x.

    terima kasih sekali lagi.hrp belum terlambat utk sy amalkan doa ini

    ReplyDelete
  15. selawat tafrijiyyah, boleh diamalkan..

    ikhtiarlah, kalau x jumpa balik, noat sedekah ja, moga jadi bahagian kita di akhirat, (kata kawan saya)

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum wbt..hp sy tlh hilang sbb tercicir kira2 6 jam yg lalu.bile sy kol, hp dah ditutup@buke scard kut..sy dh sms, tp org jmpe tu tk reply ape2.boleh tak sy amalkn solawat tu?dia kire mncuri ke?kena bace kedua2 skali ke?

    ReplyDelete
  17. saya x pasti pulak.. tapi rasanya bleh ja. mintak orang yg terjumpa tergerak hati nak pulangkan cepat

    ReplyDelete
  18. motor baru saja hilang..
    InsyaAllah epas dah baca doa ni
    Ditambah pula bacaan yassin beramai2 esuk malam..
    Mintak2 jumpalah motor saya tu..
    Ya Allah,panaskan lah hati si pencuri tu Ya Allah.
    Berikan Azab setimpalnya YA ALLAH kpdnya..Barang itu halal,bukannya haramm.. :(

    ReplyDelete
  19. hp aku baru hilang ptg smlm...kena curi...
    nokia c7...
    mudah2han dpt semula..amin

    ReplyDelete
  20. aku hilang baru yang baru dibeli 4 pasang...kalo xdapat balik pun nak buat camne kan aku redha..cume aku nak tahu sapa yang panjang tangan tu time2 ramadahan yang mulia ini..

    ReplyDelete
  21. ak pun hilang hp sehari kelmarin...bolehkah ak mengamalkan ayat ini??/

    ReplyDelete
  22. saye baru je hilang ipad 2 smlm..
    sbb ade org masuk pecah rumah..
    smoge dgn ayat ini dan keizinan Allah, sy akan jumpe balik ipad yg hilang itu..

    ReplyDelete
  23. kalau barang kita dah hilang hampir setahun yang lalu, masih dapat tak kita amalkan ayat ni?

    ReplyDelete
  24. uangku hilang di curi orang 290 ribu moga orang yang mengambilnya merasa panas dan tidak betah megang uangku semoga degan ijin allah uangku bisa kembali amiiiiiinnn

    ReplyDelete
  25. iphone aku hilang sehari sebelum cti sem,mmg angin gler bab ak syak msti mmber2 jgak yg amik ni..hope sgt lpas amlkan doa ni biar dia trbakar trus bleh ke...

    ReplyDelete
  26. camera nikon d60 sy hilang mgu lpas,,mtak2 dpt dikembalikan,, brape kali nak kna bca ayt ni?

    ReplyDelete
  27. duit upah umrah haji yg diamanahkan kepada saya hilang....semoga Allah membuka pintu hati org yg mengambilnya. sy telah menggantikan wang tersebut dgn duit yg sy simpan utk berkahwin.

    ReplyDelete
  28. suami hilang dirampas pompuan lain boleh tak amal doa ni?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum...
    Kalau barang yang dah dipinjam..
    tak dipulangkan Boleh tak amalkan doa ini?

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum..sy baru kehilangan motorsikal pd hr sabtu lepas, sy nk tye doa ni diamalkan stiap kali solat atau skali sehari???

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum,
    semuanya kuasa Allah. benar terbukti pada saya. pernah kehilangan 2 Handphone (milik sendiri dan kawan). pejabat kami diceroboh. sy google "Doa mendapatkan semula barang hilang" dn sy temui blog ini dan selawat ini. sy terus baca dan terus baca, dalam masa sejam, salah satu Hp yang diambil dpt dihubungi dan selepas berbincang, orang itu sedia mengembalikan HP kami, Alhamdulillah. syukur sangat.

    ReplyDelete
  32. doa ini kena baca setiap hari ke

    ReplyDelete
  33. assalamu'alaikum..saya minta izin share ye..kawan saya kehilangan duit dan di 'autodebited'kan oleh org yg mencuri dari Maybank online dia.

    ReplyDelete
  34. pglmn sy,,dulu masa kt hostel, room mate sy jual rokok,,bila hujung minggu saya yang tolong jaga dan jual rokok tu sebab saya x balik kampung,,satu hari rokok n duit yang d tinggal dalam loker hilang,,saya bagitau dekat sorang lagi room mate, terus dia buat solat hajat n baca 10 surah terakhir dalam alquran..waktu petang ke lepas maghrib saya x ingat tp hari yg sama la..keesokan paginya tengok semua rokok n duit yang di curi tu di pulangkan semula,,xda 1sen pun yg diambil..pencuri tu tinggalkan barang tu kt tingkap,,

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum...anak saya kehilangan kad pengenalan...moga dgn izin Allah dan membaca surah ini kad pengenalan anak saya akan dapat...mudah-mudahan aminnnnn..doa saya juga ya...tq

    ReplyDelete
  36. tdi hp saya hilang.. hrap2 die pulangkn.. sbb hp tue kwan saya yg kasi, kalau hp saya saya xkesah.. moga orang yang ambik hp saya tue pulangkn balik..

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. cane kalau dapat tau sape yg curi, pastu brg tue da xde dgn die, die da buang, cne?? tlong..

    ReplyDelete
  39. cane kalau dapat tau sape yg curi, pastu brg tue da xde dgn die, die da buang, cne?? tlong..

    ReplyDelete
  40. Adik eacha,

    akak tau bila barang hilang sedihnya hati Allah ja yang tau. Tapi kalau lah despite usaha yang kita buat, still x dapat, maksudnya bukan rezeki kita. Semua di muka bumi dan dilangit ni milik Allah kan..

    Kalau betul tau sapa curi, tanya dia elok2. kalau dia x mengaku, halalkanlah/ redha saja. Kalau dia x mengaku, maafkan dia. tapi jangan menuduh tau, bila pasti ada bukti terang dan jelas saja.

    redha, ada hikmah Allah tarik balik kesayangan kita. InsyaAllah dia ganti dgn lebih baik.

    ReplyDelete
  41. kawan saya telah kehilangan laptop dy malam semalam kat dalam rumah hostel kami , harap sangat pertolongan dari ALLAH S.W.T dan terima kasih sgt2 kepada owner blog ney . . . semoga hidup anda dirahmati oleh-NYA . . . aminnn . . .

    ReplyDelete
  42. handphone saya telah hilang semalam..jadi saya cuba baca selawat dan surah yg dinyatakan..tapi saya masih belum menemui HP saya..adakah saya perlu baca selawat sekaligus dgn ayat yg dinyatakan???berapa kali kena baca selawat dan surah??

    harap di bls..
    tq

    ReplyDelete
  43. handphone saya tlh diambil oleh cikgu..patutkah saya mengamal surah ini dan selawat ini supaya cikgu tersebut memulangkannya kpd saya??

    ReplyDelete
  44. ni doa adik, bukan magic. Minta pada Allah, bukan pada doa.

    handphone kena rampas, tak usahlah baca. siapa suruh bawak.. nanti cikgu pulangkanlah.

    ReplyDelete
  45. terima kasih di atas perkongsian ini.semoga Allah membalas jasa anda..

    ReplyDelete
  46. aku hilang handphone, video game, laptop n kamera... aku syak rakan serumah. die xde kt rumah tp pg tu kipas bilik die terpasang...so die curi n blah n xingt tutup kipas....aku harap Allah makbul kn doa ku...

    ReplyDelete
  47. 28hb june 2012 tadi moto ex5 putih aku bernombor pendaftaran AHP 7820 aku kena curi kat flat 11 desa mentari 3 , petaling jaya . moto tu belum cukup setahun , bayar pun belum habis . aku jaga moto tu dah macam nyawa aku sendiri, aku baru bawak pegi sana xsampai sebulan . sampai hari ni bila nampak moto ex5 putih aku terbayang moto tu, rasa macam hilang anak. betul2 rasa ralat , aku harap org yang curi moto aku tu hidup tak tenteram .

    ReplyDelete
  48. salam doa klau org tipu duit kita cmne plk? cntohnye kita beli brg dgn saller tu, tp klau die tpu n kita xdpt brg tu..cmne ye?

    ReplyDelete
  49. doa adalah senjata orang mukmin

    ReplyDelete
  50. dompet saya hilang.. adakah ayat ini boleh mengembalikan dompet saya itu..??

    ReplyDelete
  51. Dompet saya hilang.. Mcm2 ada dlm tu. Tapi mslhnya, saya tk pasti samada purse saya tu hilang atau dicuri.. Boleh juga kan saya amalkan doa ni?

    ReplyDelete
  52. salam
    duit dan barang kemas saya, adik dan mak ghaib..sian mak...barang kemas yang letak dalam al-quran pun hilang...so, raya nie ktrg beraya tanpa barang kemas..duit pun selalu hilang mggu nie saya 3 keping rm 50 saya hilang dlm masa 3 hari..moga dengan amalan ni Allah bantu kami mendapatkan semula barang2 kemas kami nie..aminn

    ReplyDelete
  53. kereta toyota hilux saya wvy9512 warna putih baru je semalam kena samun masa saya dalam perjalanan balik rumah. perompak bersenjatakan parang, tukul besi, kayu dan pistol menaiki 4 buah kereta blok kereta saya. saya pun nak cubalah amalkan doa ni...

    ReplyDelete
  54. as salam..semalam kamera dan duit sy hilang mase tgh tidur..semoga kamera sy dijumpai semula..amin..tq 4 info

    ReplyDelete
  55. terima ksh byk kpd yg post kn doa.lepas sya bca doa ni sya rasa tenang sket.semalam cincin emas sya ilang dlm simpanan sndiri bru 2 ari lepas pkai pas tu smpn dlm beg kecil nk pkai arini tibe2 xde dlm beg.ni brg kemas kedua sya ilang yg pertama loket emas.hset n duit selalu ilang.semuanya mlm jumaat.mgkin kebetulan..xpela sya redha...ini mgkin dugaan Allah.semoga tuhan mberi rezeki yg lbh baik.amin

    ReplyDelete
  56. Salam saudara saya mohon izin amalkan doa ini t.k

    ReplyDelete
  57. saya penah post kn coment pada 2 november 2012.pagi tadi bru dpt panggilan dari tempat barang saya hilang...dia ckp cleaner yg jumpa bg kat dia.dia saje kol saya nk tanya kot ada brg yg ilang.alhamdulillah.cincin saya dapat balik.mgkin berkat saya baca doa ni dan izinnya dari Allah...pas dpt brg tu terus sya solat syukur.terima Ya Allah.

    ReplyDelete
  58. Salam. Nk kgsi cite jgak. Umh sy br pas kne pch msk hari ahad lps. Hilang lptop,brg kmas,kasut opis n beg opis hubby. Yg x tahan bj kmeja hubby pn die amek. Ipad yg trang2 tgh cas dlm blik die x amek lak,mcm tau2 bnde alah tu leh trace blk. Insyaallah nk try amalkn doa2 kat atas..mtk Allah bg ptunjuk brg hilang tu. Anyway thanks byk2 kat tuan pnye blog coz sudi share doa :)

    ReplyDelete
  59. Pada isnin lepas, saya singgah ke sebuah masjid utk menunaikan solat zohor dan asar (jama'). Ketika didalam toilet perempuan, beg saya telah dicuri melalui tingkap toilet memandangkan sy letak beg tersebut di atas flush, dekat dgn tingkap (nako). Di dalam toilet tiada penyangkut yg membolehkan beg disangkut. Yang peliknya, pencuri memasang semula cermin tingkap selepas mengambil beg saya.. semua ini berlaku dgn pantas sekali..didalam beg ada dompet dan handphone dan cincin kesayangan.. skrg ni saya berikhtiar dgn membaca selawat ini dan menganggap ini adalah dugaan Allah buat saya.. semoga Allah bagi petunjuk kpd pencuri itu.. terima kasih share ayat diatas.. hanya kepada Allah kita berserah..

    ReplyDelete
  60. terima kasih kerana share ilmu yang memberi manafaat, akak baru kehilangan duit.

    ReplyDelete
  61. pd hari ahad lpas..16/12..kereta sy telah dicuri..mmg berat utk d'trime..tp sy redha...Allah sdg menguji sy dgn menghilangkan brg yg pling sy syg...mge Allah trus berikan sy kesabaran utk m'hadapi musibah ini...Amin...

    ReplyDelete
  62. alhamdulillah.. semalam saya bagi kuliah di masjid kg laut.. tiba2 isteri saya kehilangan duit saya RM600. saya sekarang pasrah dengan Allah beramal dengan ayatnya dan selawat kepada nabiNya agar dipulangkan duit saya.. Amin Ya Rabb

    ReplyDelete
  63. semalam saya kehilanga motor ex5 bernombor ccn 3148...Insyaallah saya akan mengamalkan ayat tsebut..doakankan semoga sy dapt kembali moto saya

    ReplyDelete
  64. minggu lepas mutor ex5 sy dicuri bernombor ahb 42 ... sungguhh sedih skalii .... rasa macaM NAk nangiss je hari tpy nk buat cmne .. nasib je. ... skrang sy hidup segsara... harap pencuri tu hidup merana di duniaa dan di kubur '(

    ReplyDelete
  65. Semalam ofis sy kena pecah..habis loker kena umpil termasuk loker saya yg sy simpan duit tabung unit kami, rm1200++ lesap...semoga Allah lembutkan hati penyamun tersebut utk pulangkan duit kami..

    ReplyDelete
  66. terima kasih,....

    ReplyDelete
  67. aS SAlam..saya beli handfon dr org yg saya kenal dan dia suruh bank in beberapa ribu dlm akaun dia dan akan memberi hp pd sya. malangnya di terus hilang. boleh ka sya amalkan doa dan selawat ni.

    ReplyDelete
  68. Salam..
    firstly nk ucapkan terima kasih banyak2 kat blog ni kerana Allah dah gerakkan hati sy utk cuba amalkan surah & selawat ni..Alhamdulillah barang sy berjaya dikembalikan selepas 4 hari hilang..sy telah kehilangan handphone di office pd 18hb lalu dn dipercayai rakan 1 office yg ambil.mungkin dgn izin ALLAH S.W.T untuk lembutkn hati si pengambil maka sy dpt kmbali HP sy..percayalah, bila dah usaha, doa kita kene tawakkal krana di saat2 kita redha, maka ALLAH akan menjanjikan yg terbaik utk kita..itu yg sy percaya..dan Alhamdulillah segalanya terbukti...syukran jazilan.. :)

    ReplyDelete
  69. (FROM EYNA)

    assalammualaikum
    sy nak tanye... selawat tajriyyah tu... makna/tafsiran ayat dia ade tak?

    ReplyDelete
  70. eyna: emm bole carik kt google images..ade tafsirannye sekali.. :)

    ReplyDelete
  71. Pada hari jumaat,atas kecuaian sy jugak, handphone sony baru (xsampai 5 bulan pakai), dompet (kad2 bank,ic,duit cash >rm500),cek rm150,baju dan kasut kerja, baju jersi baru beli hilang dicuri). Sentiasa berharap semoga dikembalikan..sentiasa yakin setiap yg terjadi pasti ade hikmahnya..:-(

    ReplyDelete
  72. Hari ni sy kehilangan jam tangan tissot sy.
    Teramatlah sedih bila memikirkan nya...
    Semoga allah memberiku yg lebih baik...
    Uwaaaa...

    ReplyDelete
  73. Saya baru sahaja kehilangan komputer riba. Sudah 5 hari berlalu. Adakah saya masih boleh mendapatkannya semula. Dan bilakah waktu yang mustajab untuk amalkan doa ini?

    ReplyDelete
  74. orang yang mengambil barang x nak pulangkan balik.dah la saya yang kena bayar bulan2..moga Allah memberi balasan kepadanya yang berbangsa asing, huhuhuhu..sedihhh..

    ReplyDelete
  75. Beg tangan saya baru dicuri dlm kereta pagi tadi. Dalam tu ada duit dari hasil jualan, telefon 2,chq book dan semua kad bank dan yg paling saya terkilan bag dan wallet serta telefon tu adalah pemberian suami masa ulangtahun perkahwinan.Harap pencuri tu insaf dan pulangkan. Saya akan amalkan doa ni. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  76. Mohoon amal,,baru shj dicuri laptop smasa sembhyg jumaat td..moga ALLAH berkati kita semua

    ReplyDelete
  77. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari seorang ustaz, perasaan 'adakah taubat aku diterima, sedangkan aku banyak berdosa' tu pun merupakan salah satu muslihat syaitan. ia membawa kepada rasa putus asa dan tidak mahu percaya Allah jadi tak mahu usaha biarpun sekadar doa.

      sedangkan tempat kita di neraka, Allah bagi Rahmatnya untuk kita masuk syurga. tanpa rahmat Allah amal pahala kita tu agaknya sebesar zarah.

      jadi, teruslah berdoa, insyaAllah Allah Maha Mendengar dan maha Pengampun.

      Allahua'lam

      Delete
  78. kalau hutang duit member liat sangat nak bayar boleh tak amalkan ayat ni?

    ReplyDelete
  79. Saya amalkan ayat ni lepas jam saya hilang.....Alhamdulillah lepas 3 minggu dapat semula.... Hilang dalam rumah.....tp jumpa kat motor abg ipar..... Org yg amik tu dh rasa panas kot...abg ipar call bgtau jam tu ada kt bakul motor dia.....

    ReplyDelete
  80. As Salam, saya juga baru ditimpa musibah pada 28.08.2013 yg lalu. Pulang dr kerja bersama anak, tengok rumah dh dipecah masuk oleh pencuri. Pencuri umpil mangga grill. Brg2 yg hilang: duit raya anak2, duit bonus suami yg diberi kepada saya utk cat rumah, jam tangan suami, external hard disk saya & suami & begpack yg saya rasa digunakan oleh pencuri utk simpan brg2 kami yg diambilnya..:(:(:( "ZONE SECURE" saya telah dicerobohi. Hanya Allah sahaja yg tahu betapa sedihnya hati ini terutama sekali external hard disk saya yg penuh dengan gambar2 kami sekeluarga. Gambar anak2 dr baby hingga kini yg tidak byk di save di tempat lain. Ya Allah, Tuhan Yg Maha Berkuasa, dengan izinmu Ya Allah, Kau gerakkanlah hati orang yang telah mencerobohi masuk ke rumahku dengan tanpa izinku, pulangkah semula brg2 yg diambilnya terutama sekali external hard diskku yg penuh dengan kenangan..aku sedia memafkan orang itu Ya Allah. Kau perkenanlah doa hambamu yg cuai & leka ini Ya Allah..aamin ya rabbal alamin....mohon sesiapa yang membaca coretan ini juga dapat mengaminkan doa ini...terima kasih.

    ReplyDelete
  81. Sy bru kehilangan moto honda dash smlm..bru jerw beli cash..kwn2 tlg doakan supaya moto sy dikembalikan :'(

    ReplyDelete
  82. assalamualaikum ustaz ..

    baru2 ni khamis saya telah kehilangan purse dimana jumlah didalamnya lebih kurang rm1300 .. hilangnya saya perasan sewaktu turun ke cafe untuk lunch sekitar 1.15ptg .. sebelum itu saya bawa ke makmal .. saya cari tapi tak jumpa .. saya bagitau kawan2 kelas , mungkin bukan rezeki saya tapi tolong pulangkan balik purse sbb dokumen sy semua dalam tu .. kira2 pukul 5.40 ptg sy mdapat panggilan telefon mgtakan purse sy telah dijumpai di atas tong sampah depan makmal sy duduk tadi .. tetapi duit didalamnya telah diambil ..

    sy report polis dan pihak polis mintak penysyarah saya buat provokasi mengatakan kes telah direport dan kesan cap jari telah diambil .. sesiapa yang mengaku , kes akan ditarik balik tetapi kalau tidak tindakan akan terus dijalan .. selepas pukul 12 , seoramg rakan kelas sy bjumpa dgn pensyarah tersebut mengaku yg dia (pravinna , perempuan india ) yg jumpa purse sy di toilet .. dia cek didalamnya tiada duit , dia takut nak bg kat sy sbb takut sy menuduh dia , jadi dia letakkan di atas tong sampah dengan harapan lect tersebut nampak .. adakah logik disitu ?

    sy tengah ihtiar , kalau tak dapat duit balik mungkin mmg bukan rezeki sy tapi sy nak tau sape yang ambil .. mohon ustaz dan juga sesiapa yang baca ini doakan agar semua ini selesai dengan baik .. doa orang2 yang teraniaya didengar Allah kan ustaz .. terima kasih ..

    ReplyDelete
  83. kawan saya hilang moto superbike kawasaki ninja 250r. moto tu lah hidup dia, dia syg sngt2 moto tu. tak semangat lgsg dah dia lepas rumah kena pch masuk dan org masuk ambil kunci bwk lari. boleh tak kalau saya yg tlg bacakan? sbb niat saya mmg ikhlas nk pencuri tu pulang kan balik, sbb saya sedih tgk keadaan kwn saya mcm hilang punca sbb kes ni. paling2 saya boleh buat pun tlg doakan dan amalkan doa ni. Thanks for sharing. ni sebagai ikhtiar, apa2 pun kita kna tawakal, semua keputusan di tgn Allah SWT. InshaAllah dgn izin Allah SWT semoga boleh jumpa...

    ReplyDelete
  84. Terima kasih berkongsi... klu boleh.. sy nk pjgkan pahala awak (insyaAllah) dgn berkongsi di blog sy juga.. sy bru kehilangan hp, laptop dan tv.. org pecah masuk rumah.. sy redha x de rezeki... cuma masih berharap agar dijauhkan dr segala mudarat sbb laptop kan... huhu... byk doc penting..

    ReplyDelete
  85. Saya baru kehilangan duit, saya pun x pasti tercicir ataupun dicuri, bolehka amalkan doa ni?

    ReplyDelete
  86. Sy baru kena ragut habis smua Nya .. Luka sikit.. Sy Harap Allah s.w.t Kabul kan doa saya

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikom, nama saya hafiz,
    saya teramat sedih sngat, saya x ganggu org, saya baik dengan semua orang, tetapi mcm2 blaku dekat saya,
    petang td duit sy hilang 80 rggit, pening sngat kpala sy skarang, sy rasa nk pengsan pun ada, saya pelajar kktm kuantan,pahang. asal kedah, sy ingin memohan dekat semua orang yang senasib dgn saya dan orang2 yg berilmu , tlg saya dgn ap cara skalipown, doakan untuk sy tenang dunia dan akhiran dan niat dan berselawat untuk kehilangn duit sya, saya merayu sngat2, disini ja tempat sy mngadu, sy nk bg twu ayah tp sy kesiaan adik2 pon brsekolah lg.. sy berdoa semoga tuan2 dan puan2 diblas Allah syurga diakhirat kelak.. sy cuma inginkan ketenangn dlm hidup.. YA ALLAH AMPONKANLAH DOSAKU, DOSA SELURUH UMMATMU, SESUNGGUHNYA KAU MAHA MNGETAHUI MAHA PENGAMPUN MAHA KUASA DAN SEGALANYA, KAU TENANGKANLAH KAMI UMMAT NABI MUHAMMAD DI DUNIA DAN DIAKHIRAT.TEMPATKAN LAH KAMI DI SYUGAMU YA ALLAH. SEMOGA KAU PERKENANKAN DOA HAMBAMU YANG BANYAK MELAKUKAN KESILAPAN INI YA ALLAH.. AMIN..

    ReplyDelete
  88. Bila waktu sesuai unuk amalkan perkara di atas?

    ReplyDelete
  89. As salam... ada sesiapa tahu tak doa apa nak buat org pulangkan duit kita yg dipinjam. Org tu tak sedar diri langsung. Saya betul2 perlukan duit tu. Kalau saya banyak duit tak pa. Blh sdekah ja.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena