Monday, June 21, 2010

Kampus Kediaman Sg Buloh, Fakulti Perubatan UiTM

Assalamualaikum..

18 haribulan haritu, saya dan sahabat seperjuangan berpindah ke sungai buloh.
Pindah barang je la, tak ambil kunci lagi.
Proper registration 3 July ni. sesapa ada di sungai Buloh sila-sila belanja makan,

 Meh nak tayang gambar.. hehe


kampus ni berjiran dengan hospital kusta, 
memang berjiran betul, berkongsi pagar lagi.

sungai buloh ni agak tak membangun disentuh
eloklah dinbangunkan hospital dan nursery kat sini.
tenang..

Ok masuk dalam rumah pulak eh.
Satu rumah ada 10 orang. satu bilik pulak ada 2 orang.
tingkat 1 dengan 2, untuk putera-putera
tingkat  5 dengan 6 untuk puteri-puteri

tujuannya tak lain tak bukan nak menjarakkan kedua spesis supaya tak berlaku
persaingan merebut perhatian. LOL


gambar first, obviously bilik tidur. selesalah untuk 2 orang, tapi agak kecil bagi saya. less privacy.
then yang nampak rumah sebelah tu, toilet,
kenapa ia dicipta terbukak sebegitu masih lagi misteri. takkanlah nak buat open-air???
3rd pic, dapur, sweet tak? hee ada 10 kerusi, 1 meja makan.
ada kitchen counter yang chomel. boleh letak balang jajan, siap label nama lagi.


 

bakal-bakal doktor berposing sakan. hehe
dan...

yang terakhir, gambar bonus!


hee..

sehingga bertemu lagi. InsyaAllah..
u can see more recent pics i posted in---> here or
 read more about my student life labelled under --->Dunia Medik

*update 2013, July.  
1. Sekarang kampus sungai buloh dah ada kolej baru untuk kemasukan tahun 1 dan 2. so kolej awak maybe tak sama dengan gambar. for time being, the pictures shown are the kolej for year 3. But they are similar.Satu bilik single bed, 2 orang. Kolej macam rumah, ada living room dan meja makan.
2. Clinical years, mean 4th dan 5th year u'll be posted to Selayang Campus.
3. Keselamatan di Sungai Buloh tidak berapa baik. Dilaporkan ada kes ragut dan rogol sekitar jalan menuju ke kampus UiTM so sila jaga keselamatan.Even dalam kampus ada kes pecah rumah. Bukan nak takutkan korang my juniors tapi nak ingatkan, jaga barang elok-elok.
4. Clinical year u are all allowed to bring cars (as far as im in there, they might change the rule later on), but not preclinical. Yup preclinical is you all year 1 and 2. Ambik no pakcik teksi tu simpan siap-siap dalam phone.
5. Yup, ada wifi. U can be at ease now. tapi tak jamin dalam bilik dapat atau tak.



63 comments:

  1. bestnye kampus korg..
    x mcm pnck alam..huhu

    ReplyDelete
  2. hee ada pro n cons dia..

    awatnya kampus di puncak alam?

    ReplyDelete
  3. hmm,ape yg pro n cons dia?
    nmpk smue cm ok je..
    sy amek course pharmacy..
    fac ktaorg kt situ..

    ReplyDelete
  4. hehe pro dia cam kat ataslah. tempat baru, suma pun masyuk.

    cons dia,
    tempat baru, so x ada kemudahan awam. x ada bas kecuali yg disediakan. x ada kedai kat sini, koop pun tak tahulah ada ke idak. mungkin jugak belum jumpa, tersorok kat celah memana sg buloh ke kan.
    then, jarak dari kolej ke hospital x dekat, utk yg x berkenderaan memang harapkan bas aja. T_T
    apapun, harap keadaan akan improve/ perhaps we might find solutions to our probs.
    dah merasa mudah hidup di shah alam, nak masuk kampung susahla sikit..

    hehe tapi rasa samala kan keadaan masa masuk puncak? cemna la agaknya?

    ReplyDelete
  5. ohh,lbh kurg la mcm kt pnck alam..
    ktaorg ni frst generation kt situ..
    so,idup agak trseksa jgk la..
    mse mle2 msuk,bas xde lngsung..
    utk sebulan yg prtame tu mmg rse cm duk dlm pnjara je..
    xleh kuar g mne..huhu
    mmg amek mse yg bnyk utk improvekn kn keadaan..
    skang ni bdk2 asasi smue dorg sumbat kt pnck alam..
    dh la dorg gne fac ktaorg..
    so,mmg thp gaban la crowded kt situ..huhu

    hmm,nk tny..stakat ni ade x student medic yg duk luar..i mean yg duk umah sewa,yg xdpt duk kolej?

    ReplyDelete
  6. hee alahai uitm desperate..
    memula cam syok ga dengar puncak, ada gym la, library atas blok suma.. tapi dengarkan teksi dari shah alam nak ke sama rm 30++ alahai....

    yang tak dapat kolej tak ada.. tapi ada yang duduk luar, yang dok kat rumah memasing, stay dnegan sedara. Alhamdulillah...

    farmasi year berapa eh? ada kawan kat situ.. Hee

    ReplyDelete
  7. ohh,mknenya smue bdk medic kalo mohon kolej cnfirm dpt la ek..

    sy skang second year nk msuk 3rd year..
    sem dpn 3rd year la..
    sme la kn cm kmu?

    ReplyDelete
  8. ha-ah hee
    rezeki budak medik. Alhamdulillah..
    dak pharmacy cmna lak?

    haa kenal x kawan saya wan najihah? (ok terjejak kasih pulak)

    ReplyDelete
  9. dak pharmacy smue dh kne halau duk luar..huhu
    sbb skang dh ade syarat bru..
    just sem 1 je yg blh duk kolej..
    sy x phm btl ngan mnagement uitm ni..
    ktaorg cm xde kelebihan lngsung..huu
    sdeh2..

    ohh,wan najihah ek?
    knal sgt..hee
    dlu 1 skola ngan die ke?

    ReplyDelete
  10. ada gak rumours yg budak medik camtu jugak nanti. tapi betul ke idak wallahuala.. Sebab skang vc baru, pengurusan baru, dean ktorang baik ngn vc lama, skang dia dah merajuk ngn vc baru. haha ni gosip2 ja la. ntahla betul ntah idak..

    cumanya, memang kampus utk faculty, so takat ni semua dapat... Amybe kalau pharmacy ada kampus fakulti sendri, semua dapat kolej kot.. x apalah, ada baik buruk gak.. sabaq eh..

    hehe kak jie satu skolah satu kelas bertahun-tahun.

    ReplyDelete
  11. oh.. ada kampus uitm kat sg buloh rupanye...

    ReplyDelete
  12. Nadz,ktaorg dh ade fakulti sndiri n kampus sndiri pttnye..
    kt pnck alam ni ade bnyk fasa tp bru siap 1..
    kt fasa ktaorg ni just ade 3 bgunan fakulti je..(farmasi,fsk ngan OM)
    tp blh plak bdk2 hotel ngan asasi menyemak kt situ..
    dorg dh la mnumpang fac org pastu tnggal kt kolej jgk..
    kalo xde dorg2 tu smue,rsenye ktaorg akan dpt kolej smpai grad kot..huhu

    ReplyDelete
  13. hoho ya ka.. bangunan medik pun ada yg still dibina lagi. junior after this maybe masuk puncak jugak..

    sabarlah, uitm nak tolong org melayu, kemasukan punyala ramai, melimpah-limpah tak cukup ruang. insyaAllah zaman akan datang improve banyak kot. tapi ya lah, kita tak merasa la kot?

    dengar rumours cakap taun ni junior akan diamek ramai lagi, maybe 200++. hee mana nak muat lecture hall? kami pun skang menumpang fac engin, taktau la dorang tu hot, asik nak suruh pindah ja. haha

    apapun go with da flow ja.. nak wat cemna, rakyat marhain..

    ReplyDelete
  14. tu la,dgr cter junior ktaorg pn 200++ jgk..
    mmg x muat lecture hall..huhu
    student2 asasi skang smpai ade yg blaja kt tngga sbb x ckup kerusi..
    kesian kt dorg..huhu

    ReplyDelete
  15. serius? wah.. nak wat cemana. for the sake of ilmu..

    x pa pahala plus plus.. (ish senang la bercakap bukan kita yang merasa kan?)

    ReplyDelete
  16. vcbv v vbb, vbb,n
    bnbmn hbn
    b nm

    ReplyDelete
  17. eemmm..kemasukan terlalu ramai..
    so, ad value ke x gi bg student yg br ni
    memang nak tlg orang m'yu...result minimum pun dpt msk..
    uitm puncak alam bru fasa 1, xp memang menarik ad gi 3 fasa...xla truk mn pun..

    ReplyDelete
  18. SOKONG2x yg atas ni..he3
    mcm ni la...bersyukur je dpt masuk uitm coz sy ni pun 1st bach n senior kat uitm punck alam dn dah abis dh...
    kalu nak ikutkan ulu mn pun u tu..still bleh blajr kan..
    lg 1, yg tgl kat luar tu..mmang dsebabkan pengambilan terlalu ramai tp sebab ap? kita ad buat 1 prjanjian yg nak pastikan student m'yu ni at least dpt degree, so x yah la nak megadu...

    ReplyDelete
  19. value budak2 medic terancam bukan setakat yg masuk uitm, tapi jugak all over the country. Ada berpuluh-puluh medical school sekarang, kebanyakannya swasta, 1 department di hospital boleh mencecah 50 org. Takut malaysia menghasilkan quack dr (regardless whatever uni they are from)T_T

    being a medical student here, saya tak rasa learning tu lekeh. dato khlaid our dean is very serious in establishng a faculty here, dia dah buat macam-macam. The lecturers, equipments are good too. tinggal student punya attitudelah.

    its true, whenever u study, doesnt matter much

    (some people will talk, much ado about nothing, gossiping around like, hey lekehlah u ni, full malay uni. bleghh etc)

    hee study elsewhere lebih glamour, but hey, uitm is ok what? ^_^

    ReplyDelete
  20. You all ni tak bersyukur....Saya ni very super dupa senior graduate ITM Shah Alam....zaman kitaorang belajar dulu gi kuliah jalan more than 1 km tu perkara biasa. Nak dapat ilmu segala rintangan sanggup ditempuhi. Kelas ada yang dibuat di rumah kedai disewa oleh ITM untuk pelajar di seksyen 2 dan Kompleks PKNS. Duduk kolej perindu satu bilik kecik tahap gaban kongsi 8 orang, duduk kolej anggerik kongsi 4 orang. Locker sangat daif...pintu terkopak dan kayunya playwood koyak rabak....tapi kami redha demi ilmu kerana ITM banyak mengajar kami erti sebuah kehidupan. ITM banyak mengajar kami erti hidup....Bersyukurlah dnegan kemudahan yang ada sekarang 10kali ganda lebih baik dari apa yang kami nikmati dulu.

    ReplyDelete
  21. siapa yang tak bersyukur?

    apapun tahniah atas kejayaan. moga barakah. ^_^

    ReplyDelete
  22. waaa..cantik,mesti best kn=p
    xp ap ni???!
    (some people will talk, much ado about nothing, gossiping around like, hey lekehlah u ni, full malay uni. bleghh etc)
    hahaha3 macam2X
    oo..awak nie bdak utara yerk..

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah selesa sangat duduk di kolej ni!

    aah org utara. hee

    ReplyDelete
  24. smg saya dpt jejak kampus uitm sungai buloh

    ReplyDelete
  25. emm.....ada x ura2 konon2 bdak2 fmasi pindah ke kampus sg buloh......huhu...sna lg bes....kuar tol trus jumpa...haha

    ReplyDelete
  26. bila nk bukak untuk first n second year medic?mcm2 ura2 dah dengar..hoho..lg pon kat shah alam,medic juz menumpg je kn?

    ReplyDelete
  27. tak sure. but once everything ready, fac medic di puncak alam will be opened for 1st and 2nd year.

    takat ni, menumpang di rumah orang..

    ReplyDelete
  28. td merayau2 kat google. terjumpa page ni. tbe2 rasa nk komen.
    sebenarnya budak2 cos yang glemer n dipandang tinggi mcm medic, pharmacy selalu saja dpt lebih. btol, tak tipu. ce tny kengkawan dari fac.yang tak glemer. sy FSPU. selalu je kena perlekeh. tak aci ;(
    tp takleh salahkan dorang gak. sbb dorang taktau.
    cth cam komen: setakat melukis2 tu boleh dpt pointer 3.9. ni kate budak foodtech kat budak ID. kalo korang kena cmni, rasa terhina tak? even aku yang bukan ID pun rasa, oh..sedih. itulah realiti. tolonglah, kita ni satu UiTM. belajarlah ambil peduli pasal kos kwn2 kite, hargai. bukan men hentam je.

    haha.. teremosi lak. anyway, aku pun budak UiTM gak. proud to be UiTM ;)

    ReplyDelete
  29. lol aah teremosi eh.

    mana2 course pun ada tanggapan masing2. kadang2 orang tak cakap sorang dua je yang cakap, kita terasa..

    macam medik uitm bacalah komen kat atas, cakap minimum result dah boleh masuklah, all malay no competition lah.. semua kata orang kenalah telan, yang betul kita perbetulkan, yang salah tu, kita buat bodoh ja.. mulut orang mana boleh tutup.

    ReplyDelete
  30. akak, tmpg tny. kalau nk amik medik uitm, pointer kena dpt brape? kbykan u nk 4 flat kn? uitm camne plak. btw, sy bdk asasi sains uitm puncak alam.. :)

    ReplyDelete
  31. boleh bagi nom contact pjabat kolej tak..sy ade site visit kat sne..blh bg A.S.A.P?

    ReplyDelete
  32. Assalammualaikum...
    ade fb @ email @ ym tak nak tny 1 , 2 mende skit, kalau bleh tlg...timakasih

    adidas_kiwi@yahoo.com
    jazma.resources@gmail.com

    ReplyDelete
  33. sis. betol ke dorg cakap bilik kena pilih sendiri siapa penghuninya ? =)

    ReplyDelete
  34. wah..tjumpa senior pnya blog..huhu..rsanya akak ni dh 5th year kot..kitaorg bdak2 2nd year baru,7 july ni baru daftar 3rd year..mekasih sbb letak gambar,bru tau bilik cm mna sebab x penah msuk lagi..agak kecik la compare dgn kolej delima,but ok la tu..Alhamdulillah.n nk berkongsi,insyaAllah budak2 1st n 2nd yr after this dah x da kt uitm dh,diorg kata suma budak2 baru akn pindah terus ke sg buloh..bagus la jgak cmtu sebab kita org selalu kena perli sebab 'menumpang'..kdg2 panas jugak.huhu.tapi rugi la jgak x dpt rsa nasi goreng ayam Barra seksyen 7 dh.=).Doakn kitaorg yg masih mentah ni.excited nk msuk practical,tkut pun ada.good luck jgak for ur final pro-exam~~=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) life as a medical student sgt exciting. Janji jangan malas mcm akak. :)

      goodluck korang jugak. Pedulikan apa org lain cakap, dorang x tau. Maafkan dorang. :)

      Delete
  35. emmm..tumpang tnay,kalau tok student medic yg baru daftar..biasa ktne ea?puncak alam ke,sg buluh ke or kt selayang ke?cz bru cek upu tadi..dpt program doktor perubatan UITM...tq...

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum kak. nak tumpang tanya jugak ni. student medic first year dibenarkan bawa kereta sendiri x?

    ReplyDelete
  37. anon 1,

    honestly tak tahu. refer surat tawaran.

    anon 2,
    rasanya tak boleh.

    ReplyDelete
  38. Salam sis , hari ni saya baru je tahu pasal result upu and alhamdulillah , dapat UiTM for doktor perubatan. Boleh sis ceritakan sikit hows life as a UiTM student?

    Thankyou in advance ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. Tahniah. welcome to the club.

      How is life? hee normal ja. macam biasa. hee boleh enjoy2 boleh makan macam biasa. Tak lah teruk sangat macam orang cakap.

      Cuma kelas lagi banyak, subject banyak, dan padat. exam kerap..

      Bila masuk hospital time 3rd year, rasa excited. dalam masa yang sama akak blur. alhamdulillah skang dah final year. Doakanlah..

      Pesan akak,

      1. Study betul2 time pre-clinical years. Jangan main. everything yg lecturer tekankan penting walau agak blur. Cam time akak belum integrated lagi, so x dapat nak relate sgt. eg: anatomi dengan pathologi, radiologi. Time korang dah integrated, i thiknk things would be better.

      2. Dah masuk clinical year, rajin2 gi ward. Nak buat apa kat ward? hee boleh tengok patient, amik tau progress patient tu, blaja ambik darah, rajin buat baik dgn nurse and dr.mula2 rasa dorang kerek, tahankan ja. ramai yang baik. :)

      3. enjoy your life, love your friends and senior. ahakz. :)

      Delete
  39. Eh eh nk menyibuk gak lah.. Kalau dentistry plaj kat kampus mane ek? Ade can dapat kat sg buloh ni tak? Hewhew :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kampus dentistry kat sg buloh. BEsauuuu

      Delete
  40. Melakau kee.. Hihi.. Eh so da siap kee faklty tu? Sokayy.. 1 kampus ngan dak medik ka? Btw, agak2 new batch da masuk sana tak ek

    ReplyDelete
  41. SALAM , kampus dentistry uitm , dekat sg buloh jugak ke ? dah siap ke belum ?

    ReplyDelete
  42. salam..nak tanya boleh??? :) kt uitm sungai buloh dekat tak dgn ktm?? dan ada bas ke dari uitm ke ktm??

    ReplyDelete
  43. salam.. boleh mintak password wifi guest x? uitm sungai buloh

    ReplyDelete
  44. salam, dentistry memang dekat UiTM Sg Buloh ea? first year dah masuk situ ke? macam best je kat sg Buloh ni :)

    ReplyDelete
  45. Waalakumsalam.

    Insyaallah sungai buloh best. Dentistry sebelah ja,


    tapi crime rate dah makin naik. Kolej ada kes samun, kes ragut, kes rogol. So beware, jangan happy sangat, nak gi nursery bawak geng ramai-ramai

    ReplyDelete
  46. salam..nk tnya boleh? untuk student medic, dentistry.. koko dia mcm mana ea? wajib join aktiviti mcm kesat tu semua ke, ada option lain x? at least yg x hardcore sngt la. hehe. terima kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu masa di shah alam, wajib. Sekarang saya x pasti. Sebab kampus dah jauh kan.

      Delete
  47. Salam.. sy bakal student medik d sg. buloh jg mcm akak :) boleh tnya? kita study berapa tahun? dan terus tinggal d kampus sg. buloh ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st tahniah. welcome to the club!

      2nd, total masa belajar ada 5 tahun. 2 tahun adalah pre-clinical/ theory untuk belajar ilmu perubatan, dan lagi 3 tahun tu lebih kepada nak mengamalkan, kita panggil clinical. Tahun 1,2,3 tinggal di Sungai Buloh, Tahun 4 dan 5 di Selayang.

      tahun 1-2 banyak lecture, tutorial, adalah diorang bawak gi hospital sekali sekala.

      tahun 3,4,5 akan banyak di klinik, hospital. Di tahun 3 adik akan merasa melawat jabatan-jabatan kesihatan dsb. Main hospital for learning is Hospital Sungai Buloh dan Hospital Selayang. Tapi akan merasa jugak ke HKL, Hospital teluk Intan, Hospital Bahagia Tampoi, Klinik-klinik kesihatan even Hospital swasta macam Prince Court pun

      it is an exciting journey insyaAllah.

      Delete
  48. as'salam... akak, ite bakal menjejak kn kaki ke sana ni.. hihi... nk tny la.. kolej kediaman tok new student disediakn ke x? sbb kt surat twran kate xde.. wiso ni... leh cte x psl bnde ni.. ade kne apply ke or mmg kne cri umh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. as far as im concerned, semua pelajar perubatan akan dapat kolej dari year 1-5.

      but to be sure, better call person in charge. kat surat tu mesti ada no untuk dihubungi kan.

      Delete
    2. ok.. tq sis... plik jgk psl bnde ni.... tp kwn2 ite sume y dpt twran, pon sme, kt offer letter tlis xdisediakn... bese mse pndftaran, bru kite taw msk kolej mne, kn...? n ite bce kt buku pnduan, student medic kne wt check up for hepa b,c & hiv.. tol ke? akk wat x dulu? n mmg student medic confirm dpt kolej la ye? xyh wt permohonan or rayuan? every sem auto dpt ea? maaf la, byk tny.. huhu... ~^^,)

      Delete
    3. pasal kolej tu, gitulah waktu akak tu. time korang kalau dorang ubah dasar ke apa, i dont know.. so better call and get clarification.

      watja semua requirements yang dia mintak. nanti susah pulak kalau dorang nak

      Delete
    4. ok... thanx a lot sis.... ~^^,)

      Delete
    5. Sofia klu ada apa2 info share laa. . Saya pon ada masalah mengenai kolej jugak

      Delete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. assalamualaikum. akak, nak tanye. kemudahan nak basuh baju ade ke ek? ke basuh tangan je? pastu, iron kene bawak sendiri ke camne? saya nak mendaftar 1 sept ni untuk MBBS kat sg. buloh.

    ReplyDelete
  51. salam,ada hostel yg disewa untuk org luar x kt situ? sebb akak saya kursus kat hosp sg buloh. ape2 boleh email saya ye kojan_89@yahoo.com.my.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena