Wednesday, December 31, 2008

Around the place

histology time-thats farah, not me

this is what we see on slide-hey thats our bone!!

time during anatomy lab

human lung-darker in older people and also smoker

thats the cedevar-hand part

Monday, December 22, 2008


Housemanship can drive you crazy
Posted on December 1, 2008 by tunaung

COMMENT: Many consultants are arrogant and used to bully the housemen. Consultants, esp. in third word countries like Malaysia, almost always used to bully housemen till they are almost crazy.

Instead of current 36 ++hour duty, should consider shift duties. Some consultants are lazy and their super ego drive them to shout and blame the younger doctors. Look even last health minister went to see medical students and bullied them.
Better working conditions, please

The conditions that Malaysian junior doctors have to work in are ridiculous and frankly dangerous to patients.

Long working hours, sometimes exceeding 100 hours a week,

36-hour continuous shifts and stressful working environments, don’t you feel this might cause mental health issues in any normal human being?

I WOULD like to comment on the report “Sick doctors” (The Star, Nov 25) and the letter “Housemanship can drive you crazy” (The Star, Dec 1). I completely agree with Dr T K Khoo in his letter.

Better “screening” is not the solution to doctors facing mental health issues.

Indeed the answer should be better training and better work conditions. If these doctors had severe mental health issues at the start of their training, should this not have been picked up during their years of training?

If you must persist with pre-entry screening, then screen them for superhuman physical and mental endurance.

Deprive them sleep for 36 hours and make them do complex decision? Patient safety is a priority for all of us doctors. Please fix the problem at its core.


Christchurch, New Zealand.

I READ with interest your recent report quoting the director-general of health as saying that at least five doctors every month are found to be suffering from mental illnesses (Sick doctors – Sunday Star, Nov 30).

He blames the lack of screening of medical school applicants by medical schools as one of the causes.

However, I wonder if this is an unfair judgment and if this is indeed warranted.

Firstly, application to medical school involves paperwork that includes one’s curriculum vitae, scholastic performance, and for some medical schools, an interview, perhaps no more than an hour.

Nowhere in the application is an applicant asked if he has delusions or hallucinations or other features of a psychotic disorder.

How then, is a medical school expected to screen for psychiatric issues by those means? Is it even fair, to expect that of the medical school?

Secondly, while I have never experienced housemanship first hand in Malaysia, I have many close friends and family who have been through the process.

Extremely long and often unregulated work hours, considered to be inhumane and illegal in the medical system in the United States, coupled with poor pay, lack of respect by superiors (such as public yelling, verbal punishments) seem to be very common.

I have known some who suffer from situational depression and post-traumatic stress disorder during this trying period of housemanship.

During several stints as a visiting clinician to my hometown in Malaysia, I have personally witnessed registrars shouting at the poor housemen at the top of their lungs.

I have seen grown men and women break down in tears, right there in the middle of the packed medical ward, right in front of patients, because of the dressing down they got.

Therefore, is it not possible as well, that the actual housemanship itself is contributing to many of these cases of mental illnesses?

Perhaps medical schools should tighten up their screening process.

After all, I do agree that there are many who go into medicine for the wrong reasons, such as parental pressure and not personal interest.

But the medical schools alone are certainly not to blame.

I believe the hardships faced by the new medical graduate deserve some if not most of the blame as well.

After all, the mind is a fragile thing; any emotional abuse can break even the strongest of minds.


Iowa, US.

from :thestaronline

Finally, let’s look at the structure of housemanship. Although doctors doing housemanship are thoroughly supervised and given professional guidance by senior doctors and surgeons, they are definitely learning under a lot of pressure.

It is very common to see them being assigned to all types of duties at one go. These young doctors should be given enough space to put theory into practice.

While those with passion and the right attitude for the profession will prevail, what about those who are there because of their parents?

It should also be noted that doctors doing housemanship are practically forced to work more than 24 hours.

As a patient who has been warded at government hospitals a number of times, my sympathy goes to these doctors who tirelessly and relentlessly work through the clock.

I simply cannot imagine the risk of patients under the care of these tired and exhausted doctors.

We all know that there is a serious shortage of doctors at government hospitals and the Health Ministry should address this problem first. It should liaise with the Higher Education Ministry to extend the medical degree programme to all stuents who are qualifed, regardless of race, creed and colour.

It should be noted that there are poor students who are academically qualified but are not given a place at local universities. Where do these students go?

I sincerely urge the Health Ministry and the Higher Education Ministry to seriously look into problems in the medical profession so as to be fair to the aspiring doctors, parents and society.


Sitiawan, Perak.

Lend young doctors more support
I write in response to the report “At least five doctors to suffer from mental woes every month” (The Star, Nov 30).

I was surprised that it was suggested, somewhat simplistically, that the increase in mental illnesses in young doctors was due to “pressure by their parents to take up medicine” and the “inefficient selection process”.

It makes it seem that the focus is not on helping young doctors achieve holistic, balanced lives and careers in the midst of an already acknowledged stressful work environment, but instead on weeding out and further stigmatising those who cannot perform because of a mental illness.

Instead of planning an extra examination to “check their attitude, knowledge and experience”, how about addressing the root of the issue and planning more support services and stress-relieving measures for doctors?

Victoria, Australia.

Housemen do not have it easy
I REFER to Dr T. K. Khoo’s letter entitled “Housemanship can drive you crazy” (The Star, Dec 1) and wish to share my view.

Ever since 2001, doctors have been a part of my life. I have been treated by housemen and also specialists.

I have an appointment with a specialist clinic once a week on Thursdays. The number of specialists in this field is limited in the country, and thus I know of patients coming from other states to Kuala Lumpur for such treatment.

Each time I am at the clinic, there would be at least 150 patients, a third of them with some form of disability. They would usually come alone or with a caregiver.

The patients would wait for long hours to see the doctor, suffering the physical pain of disability and also the unbearable cold of the air-conditioned room.

The typical scenario for the past few years has been me meeting a “tired” doctor at about 6pm or even 7pm, telling him or her about my condition and the medication I am taking and its reaction.

There is very little that the doctor can do in listening to a patient’s medical history within a few minutes, followed by a brief examination. My heart goes out for these doctors. They do their best for their sick and depressed patients, bearing the long hours and listening to a list of ailments that never ends.

How motivated can a doctor be at the end of the day? Has anyone looked at their workload, work environment, the hours they put in and the mental and emotional strains they go through? It is so typical of human nature to comment on others but how many people think of what it is like to be in a doctor’s shoes?

This year I have changed my approach. I have decided to walk in with a cheerful face and cheerfully give them whatever information they want and wish them a nice day. I hope I would help a doctor be a better doctor to the patients waiting out there.

I have changed my approach because when I was warded in 2006, a houseman came to draw blood from me. I was bloated due to liver dysfunction, so the houseman could not find my vein. He punctured me so many times that I could not stand the pain and cried uncontrollably.

The poor houseman was alone, and he apologised profusely. Nobody was there to see whether what he did was right or wrong but I knew that he was depressed to see me in that state.

A couple of days later, another houseman came to draw blood at night. I saw her in the ward from the morning rounds until evening and there she was at close to midnight attending to me. She told me she was working for the past 24 hours. May I ask why is this happening?

If I as a patient can think of the welfare of a doctor, how much more should their employers do in recognition of their services? How can a doctor think and act fast when he does not get enough rest?

I have also witnessed the degrading treatment given to housemen by specialists when I was warded.

How can a patient respect or have confidence in a houseman when he is condemned in front of the patient by his superiors?

A human being has self-worth. To become a houseman, that person has put up with lot of hardship. Why is there no other approach to practical training? Must the superiors play God?

Seri Kembangan, Selangor.

Wednesday, December 17, 2008


KFC - Haram dimakan...

Persoalannya sekarang bukan ini sahaja (fizikal) yang menentukan halal atau haram sesuatu makanan itu diperbuat contohnya daging babi...sememangnya haram. Persoalannya ialah cara penyediaan sesuatu makanan itu dibuat.

Saya ambil satu contoh, semasa saya menghadiri satu kuliah ilmu, Ustaz Daud Che Ngah ada menceritakan Kes KFC. Begini ceritanya:

Pihak KFC bercadang hendak memberi makanan percuma berupakan ayam goreng KFC kepada jemaah haji Malaysia yang sedang menunggu giliran sebelum untuk diangkut dari Kelana Jaya ke Subang/KLIA. Maka Boss Ustaz Daud menyuruh beliau menyiasat cara penyediaan ayam itu dibuat dan memberikan laporan kepadanya sama ada boleh atau tidak mengikut syarak.

Pusat Penyembelihan ayam KFC dibuka dan ia dimulakan seawal jam 6.00 pagi. Ustaz Daud mengambil keputusan untuk sembahyang Subuh berdekatan dengan pusat tersebut. Selesai solat subuh kedengaran siren dibunyikan menanda pekerja KFC mesti memulakan tugas memyembelih ayam. Para pekerja yang duduk berhampiran dengan pusat penyembelihan/ hostel muda-muda terus memakai pakaian seragam mereka dan terus membuat kerja. Satu persatu ayam digantung dengan kaki keatas dan sayap dikepit. Ayam dipotong dan seterusnya dijatuhkan dalam air suam.

Dalam laporan Ustaz Daud Che Ngah kepada Bossnya beliau mengatakan KFC tidak boleh dimakan dan dihidangkan kepada jemaah haji kerana:
a. Sewaktu sembahyang subuh, tiada seorang pun tukang sembelih yang menunaikan solat subuh
b. Ayam yang disembelih tidak mati/dibiarkan bebas tetapi terus dijatuhkan dalam air panas/letrik
c. Ayam tersebut berada dalam keadaan terseksa dengan kedua kaki (yang terbalik) kepak terikat.

Oleh yang demikian maka Ayam tersebut tidak boleh dimakan. Oleh kerana ianya telah disahkan oleh JAKIM maka dosa itu depa yang tanggung. Kita cuma perlu berhenti memakan KFC.

Saya sejak dengar tempoh hari tidak makan KFC Insyallah dan wallahualam.

Assalamualaikum wbk.

Ini cerita pengalaman seorang hamba Allah di kampung aku la. Recently seorang hamba Allah di kampung aku ni dapat offer masuk KFC/Pizza Hut management trainee. Lepas buat medical checkup, etc, maka berangkatlah dia ke KFC training center kat Kelana Jaya. Khabarnya dia diberi penginapan kat Sentul. So tiap2 hari kenalah dia berulang ke Kelana Jaya untuk training session dia. Sepanjang waktu latihan, beliau diberi subsidi makan dan uniform serta penginapan percuma. Selepas beberapa bulan, satu hari dia ke kilang para pelanggan KFC. Di kilang inilah dia tengok sesuatu yang meragukan.

Diperhatikannya ayam2 tu disembelih oleh tiga orang penyembelih dan dua daripadanya ialah perempan. Perempuan sembelih ayam? mmm...macamana tu?.

Kemudian diperhatikannya pula ayam2 (dari kotak tetapi ada seekor dua yang tak bergerak langsung dan tak nampak aktif. Maka ditanya pada orang yang menggantung ayam tentang ayam2 tersebut. Pekerja tu memberitahu bahawa adakalanya ayam2 itu mati dalam perjalanan kerana kesejukan sewaktu perjalanan waktu malam atau keadaan sesak di dalam kotak plastik itu sendiri. Sudah Mati, ianya masih digantung untuk masuk ke ruang penyembelihan. Ayam yang sudah mati disembelih? Bangkai? Disembelih? Halal? Sekali lagi, hmmm....macamana tu?

Akibat daripada timbulnya rasa was2 yang berat, hamba Allah ini telah mengambil keputusan untuk berhenti menjalani latihan dan sekaligus menamatkan perkhidmatannya dengan KFC. Maka pulanglah hamba Allah kita dapat tengok anggota yang menjadi ahli dalam menguruskan soal halalnya makanan yang dijual dan bagaimana badan ini memastikan semua hidangan di KFC dan Pizza jikalau cerita hamba Allah ni salah.
Kalau betul, maknanya tanda ditanggung halal di premis KFC dan Pizza Hut boleh dianggap palsu dan hanya untuk menarik pelanggan beragama Islam

Ada seorang ustaz menceritakan bahawa seorang saudaranya dapat kerja sebagai penyembelih diKFC. Tak sampai seminggu dia resign kerana tak sanggup menanggung dosa bagi orang makan bangkai. Ayam yang terikat seperti diatas berpusing boleh tahan lajunya ( kerana nak sembelih banyak ) dia hanya sempat sebut " bis " saja untuk setiap ekor yg disembelih, lepas tu rendam, matilah ayam tu dalam kelemasan.

**Setiap apa yg kita makan akan menjadi darah daging, sepotong hadis nabi menyebut, mafhumnya, " setiap daging dari sumber yg haram akan menjadi makanan api neraka " .


"Janganlah engkau menjadi lemah daripada seekor ayam jantan, ia telah berkokok pada waktu pagi hari, sedangkan engkau pada ketika itu masih terbaring di atas katilmu."


KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN, Isu Ustaz Daud Che Ngah dan Ayam KFC / Produk AYAMAS Saya merujuk kepada email FITNAH yang masih terus disebarkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab berkaitan dengan perkara diatas yang sedikit sebanyak menjejaskan kredibiliti dan integriti KFC dan QSR Brands (M) Berhad sebagai sebuah syarikat yang dikuasai oleh Jcorp melalui Kulim Berhad sejak Julai 2006 dalam industri penyediaan makanan Halal. Sejak pengambil alihan tersebut, diantara perkara UTAMA dan TERPENTING diambil tindakan oleh pihak pengurusan syarikat ialah penubuhan Jabatan Shariah & Pematuhan Halal yang mengendalikan ursuan berkaitan pemantauan Halal dalaman bagi mempastikan semua produknya disediakan selamat dan Halal dimakan oleh umat Islam. Dengan panduan yang diberi oleh Majlis Penasihat Shariah, jabatan ini bukan sahaja bergantung kepada pemantauan bebas HDC (dulunya JAKIM) dalam soal pematuhan Halal oleh setiap unit bisness di dalam syarikat kumpulan nya, malah, lebih jauh daripada itu syarikat telah mewujudkan Unit Audit Halal yang mengambil tanggung jawab memantau dengan rapi setiap tahap penyediaan dan proses produk keluaran nya. Selain mematuhi piawaian Halal yang terkandung dalam MS 1500:2004 yang berkaitan dengan penyediaan makanan Halal, panduan persijilan Halal JAKIM, GMP, HACCP dan piawaian Jabatan Haiwan Malaysia, Jabatan Shariah & Pematuhan Halal telah mewujudkan satu sistem jaminan Halal komprehensif dalam semua rantaian makanan daripada “farm to fork”. Sebaran email FITNAH (sejak 23 tahun yang lalu) yang berterusan itu amat tidak adil, tidak bertanggung jawab dan sesungguhnya memperlihatkan sifat mungkar penyebarnya dan yang meneruskan penyebaran nya secara berterusan dan menyebarnya secara meluas tanpa sedikitpun mengambil kira kesahihan nya (suatu sifat keji yang dilarang oleh agama) dalam keadaan semasa. Disertakan bersama-sama ini surat penafian dan rasa kekesalan yang dibuat oleh Ustaz Daud Che Ngah (yang kini bergelar Datuk) berhubung penyebaran fitnah tersebut secara berterusan sehingga hari ini. Oleh yang demikian, sekiranya benar-benar ingin mencegah kemungkaran, dan membantu kami dalam melaksanakan fardu kifayah menyediakan makanan Halal kepada masyarakat, email berkenaan seharusnya tidak lagi disebar atau dihiraukan bagi mengelakan kita turut bersubahat dengan kemungkaran menyebar FITNAH. Sebaliknya, sebarluaskanlah email saya ini agar kebenaran mengatasi kepalsuan dan akhirnya kita semua memperolehi keberkatan, InsyaAllah. Sebarang masaalah dan kemusykilan berkaitan isu ini perlu disusul dan dipastikan kesahihan nya dengan piahk JAKIM dan HDC sebagai pengawal selia persijilan Halal di Malaysia atau boleh menghubungi terus Jabatan Shariah & Pematuhan Halal QSR Brands / KFC (M) Berhad email: bagi mendapatkan kepastian. Sekian, Wassalam Mohd Roslan bin Mohd Saludin, Setiausaha, Majlis Penasihat Shariah QSR Brands / KFC Holdings (M) Berhad

so kesimpulannya?

sumber :

Friday, November 07, 2008

Korean Actress and Plastic Surgery : Park Shi Yeon

when it come to korean actress, i always admire their beauty.. they are just sooo beautiful. slim, slender, nice skin and pretty face. all give up a complete package. it is later that i found out that all their beauty are mainly because of plastic surgery. aww, so before this i've been admiring a plastic babe?

mainly south korean actresses had undergo plastic surgery, mainly to repair their nose and face. in addition, even high school girls can undergo plastic surgery at a affordable prize. amazing!

we are lucky that Islam prohibits us from doing all that, if not, women in Malaysia now must been under pressure to spend lotta money just to look beautiful. Hurm, sometime this world is cruel that it never allow us to live in reality..

this is second heroin from MY GIRL, Park Shi Yeon. She is already pretty, i wonder why she changed her nose..

ya, 100 pounds beauty cast kim ah joong also not excluded.

Friday, July 25, 2008

Susah ke nak blaja di matrik?

before aku masuk u ni, aku antara orang2 yang mempersoalkan kebolehan diri aku.


skang aku dah lepas zaman matrik tu, and bagi aku, matrix x la sesusah mana pown, and with da attitude of budak skolah you still can be a top scorer..

why am i saying that are..

1. you will find lots of kind, warm and talented lecturers who are willing to help you, console you when you are down and teach you. They are really friendly, and sangat bersusah payah utk student diorang. dont expect soklan bocor macam bdak asasi u, u will not get it, but you will learn to earn your mark of your own by using your language..

special penghargaan buat lecturer2 matrik aku, matrik perak yang ajaq tb36 o708
because of you i am what i am now

2. orang cakap dok matrik kna struggle gila2, kna korban usia remaja.
hehe that was silly, really. I really enjoy myself at matrik, and it was my happiest time ever.
of course you have to study, but do it smart, not blindly study without knowing what you are studying..

here some tips
*study according to the syllabus, and know every concept for each subject well
*there are something which require your to remember them, like kreb cycle, structure of carbohydrate etc, hafal dengan cara, banyakkan menulis. maksud saya, ulang dan ulang tulis menda yang sama sampai ia dah sebati ngn otak awak..
*mind maps (which u do them yourself, not photocopy from others) are really handy when it comes to limited time, such as esok nak exam, hari ni nak revise or lagi sejam nak amik paper, sambil2 lepak ley a baca
*do your tutorial yourself, you will learn through it, and if you copy from friends ( kadang2 x sempat nak wat sendri), make sure awak stadi balik lepas tu, penting ni!!
soklan tutor tu la yang nak masuk exam, or quiz
*jangan lap kelas tutor, lab, even kelas English, or pai, or dinamika.. mang la x masuk exam pun tapi hati lecturer2 tu kna jaga tau...
*mintaklah pada Allah supaya Dia sentiasa merahmati anda,mempermudahkan urusan pembelajaran anda, mintaklah apa saja pada-Nya, dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

3. carilah kawan yang baik. Baik itu dari segi agamanya, pergaulannya, cara belajarnya. Kalau kaan anda tu pemalas macam saya (hehe) janganlah ikut cara dia.. jadikan yg baik tu sebagai teladan tau..

aya x score 4 flat in my study, but saya puas hati kerna itu adalah hasil usaha saya yg bersungguh2 (about 70%), saya rasa my results shouldnt be that good but that is ALLAH's will. So. berdoalah kepada-Nya..

Saturday, July 19, 2008


after been thinking for a long time, i finally decided to start a blog, of my own.
my writing might be not interesting, boring or whatever, but he important thing is, i want someone out there to learn from my stories.
yeah, that how life is, we learn and keep learning, not just from our academic session, but also from the other people stories.

for all reader, yoroshiku!!!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena