Wednesday, December 17, 2008

KFC HARAM DIMAKAN? APA KATA JAKIM?

KFC - Haram dimakan...


Persoalannya sekarang bukan ini sahaja (fizikal) yang menentukan halal atau haram sesuatu makanan itu diperbuat contohnya daging babi...sememangnya haram. Persoalannya ialah cara penyediaan sesuatu makanan itu dibuat.

Saya ambil satu contoh, semasa saya menghadiri satu kuliah ilmu, Ustaz Daud Che Ngah ada menceritakan Kes KFC. Begini ceritanya:

Pihak KFC bercadang hendak memberi makanan percuma berupakan ayam goreng KFC kepada jemaah haji Malaysia yang sedang menunggu giliran sebelum untuk diangkut dari Kelana Jaya ke Subang/KLIA. Maka Boss Ustaz Daud menyuruh beliau menyiasat cara penyediaan ayam itu dibuat dan memberikan laporan kepadanya sama ada boleh atau tidak mengikut syarak.

Pusat Penyembelihan ayam KFC dibuka dan ia dimulakan seawal jam 6.00 pagi. Ustaz Daud mengambil keputusan untuk sembahyang Subuh berdekatan dengan pusat tersebut. Selesai solat subuh kedengaran siren dibunyikan menanda pekerja KFC mesti memulakan tugas memyembelih ayam. Para pekerja yang duduk berhampiran dengan pusat penyembelihan/ hostel muda-muda terus memakai pakaian seragam mereka dan terus membuat kerja. Satu persatu ayam digantung dengan kaki keatas dan sayap dikepit. Ayam dipotong dan seterusnya dijatuhkan dalam air suam.

Dalam laporan Ustaz Daud Che Ngah kepada Bossnya beliau mengatakan KFC tidak boleh dimakan dan dihidangkan kepada jemaah haji kerana:
a. Sewaktu sembahyang subuh, tiada seorang pun tukang sembelih yang menunaikan solat subuh
b. Ayam yang disembelih tidak mati/dibiarkan bebas tetapi terus dijatuhkan dalam air panas/letrik
c. Ayam tersebut berada dalam keadaan terseksa dengan kedua kaki (yang terbalik) kepak terikat.

Oleh yang demikian maka Ayam tersebut tidak boleh dimakan. Oleh kerana ianya telah disahkan oleh JAKIM maka dosa itu depa yang tanggung. Kita cuma perlu berhenti memakan KFC.

Saya sejak dengar tempoh hari tidak makan KFC Insyallah dan wallahualam.

Assalamualaikum wbk.

Ini cerita pengalaman seorang hamba Allah di kampung aku la. Recently seorang hamba Allah di kampung aku ni dapat offer masuk KFC/Pizza Hut management trainee. Lepas buat medical checkup, etc, maka berangkatlah dia ke KFC training center kat Kelana Jaya. Khabarnya dia diberi penginapan kat Sentul. So tiap2 hari kenalah dia berulang ke Kelana Jaya untuk training session dia. Sepanjang waktu latihan, beliau diberi subsidi makan dan uniform serta penginapan percuma. Selepas beberapa bulan, satu hari dia ke kilang para pelanggan KFC. Di kilang inilah dia tengok sesuatu yang meragukan.

Diperhatikannya ayam2 tu disembelih oleh tiga orang penyembelih dan dua daripadanya ialah perempan. Perempuan sembelih ayam? mmm...macamana tu?.

Kemudian diperhatikannya pula ayam2 (dari kotak tetapi ada seekor dua yang tak bergerak langsung dan tak nampak aktif. Maka ditanya pada orang yang menggantung ayam tentang ayam2 tersebut. Pekerja tu memberitahu bahawa adakalanya ayam2 itu mati dalam perjalanan kerana kesejukan sewaktu perjalanan waktu malam atau keadaan sesak di dalam kotak plastik itu sendiri. Sudah Mati, ianya masih digantung untuk masuk ke ruang penyembelihan. Ayam yang sudah mati disembelih? Bangkai? Disembelih? Halal? Sekali lagi, hmmm....macamana tu?

Akibat daripada timbulnya rasa was2 yang berat, hamba Allah ini telah mengambil keputusan untuk berhenti menjalani latihan dan sekaligus menamatkan perkhidmatannya dengan KFC. Maka pulanglah hamba Allah kita dapat tengok anggota yang menjadi ahli dalam menguruskan soal halalnya makanan yang dijual dan bagaimana badan ini memastikan semua hidangan di KFC dan Pizza jikalau cerita hamba Allah ni salah.
Kalau betul, maknanya tanda ditanggung halal di premis KFC dan Pizza Hut boleh dianggap palsu dan hanya untuk menarik pelanggan beragama Islam

Ada seorang ustaz menceritakan bahawa seorang saudaranya dapat kerja sebagai penyembelih diKFC. Tak sampai seminggu dia resign kerana tak sanggup menanggung dosa bagi orang makan bangkai. Ayam yang terikat seperti diatas berpusing boleh tahan lajunya ( kerana nak sembelih banyak ) dia hanya sempat sebut " bis " saja untuk setiap ekor yg disembelih, lepas tu rendam, matilah ayam tu dalam kelemasan.

**Setiap apa yg kita makan akan menjadi darah daging, sepotong hadis nabi menyebut, mafhumnya, " setiap daging dari sumber yg haram akan menjadi makanan api neraka " .

MAKA BERHATI - HATILAH DGN APA YG KITA MAKAN SEMOGA KITA TERSELAMAT
DARI API NERAKA YG MAHA DAHSYAT.

Wassalam.
"Janganlah engkau menjadi lemah daripada seekor ayam jantan, ia telah berkokok pada waktu pagi hari, sedangkan engkau pada ketika itu masih terbaring di atas katilmu."








JAWAPAN JAKIM:


KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN, Isu Ustaz Daud Che Ngah dan Ayam KFC / Produk AYAMAS Saya merujuk kepada email FITNAH yang masih terus disebarkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab berkaitan dengan perkara diatas yang sedikit sebanyak menjejaskan kredibiliti dan integriti KFC dan QSR Brands (M) Berhad sebagai sebuah syarikat yang dikuasai oleh Jcorp melalui Kulim Berhad sejak Julai 2006 dalam industri penyediaan makanan Halal. Sejak pengambil alihan tersebut, diantara perkara UTAMA dan TERPENTING diambil tindakan oleh pihak pengurusan syarikat ialah penubuhan Jabatan Shariah & Pematuhan Halal yang mengendalikan ursuan berkaitan pemantauan Halal dalaman bagi mempastikan semua produknya disediakan selamat dan Halal dimakan oleh umat Islam. Dengan panduan yang diberi oleh Majlis Penasihat Shariah, jabatan ini bukan sahaja bergantung kepada pemantauan bebas HDC (dulunya JAKIM) dalam soal pematuhan Halal oleh setiap unit bisness di dalam syarikat kumpulan nya, malah, lebih jauh daripada itu syarikat telah mewujudkan Unit Audit Halal yang mengambil tanggung jawab memantau dengan rapi setiap tahap penyediaan dan proses produk keluaran nya. Selain mematuhi piawaian Halal yang terkandung dalam MS 1500:2004 yang berkaitan dengan penyediaan makanan Halal, panduan persijilan Halal JAKIM, GMP, HACCP dan piawaian Jabatan Haiwan Malaysia, Jabatan Shariah & Pematuhan Halal telah mewujudkan satu sistem jaminan Halal komprehensif dalam semua rantaian makanan daripada “farm to fork”. Sebaran email FITNAH (sejak 23 tahun yang lalu) yang berterusan itu amat tidak adil, tidak bertanggung jawab dan sesungguhnya memperlihatkan sifat mungkar penyebarnya dan yang meneruskan penyebaran nya secara berterusan dan menyebarnya secara meluas tanpa sedikitpun mengambil kira kesahihan nya (suatu sifat keji yang dilarang oleh agama) dalam keadaan semasa. Disertakan bersama-sama ini surat penafian dan rasa kekesalan yang dibuat oleh Ustaz Daud Che Ngah (yang kini bergelar Datuk) berhubung penyebaran fitnah tersebut secara berterusan sehingga hari ini. Oleh yang demikian, sekiranya benar-benar ingin mencegah kemungkaran, dan membantu kami dalam melaksanakan fardu kifayah menyediakan makanan Halal kepada masyarakat, email berkenaan seharusnya tidak lagi disebar atau dihiraukan bagi mengelakan kita turut bersubahat dengan kemungkaran menyebar FITNAH. Sebaliknya, sebarluaskanlah email saya ini agar kebenaran mengatasi kepalsuan dan akhirnya kita semua memperolehi keberkatan, InsyaAllah. Sebarang masaalah dan kemusykilan berkaitan isu ini perlu disusul dan dipastikan kesahihan nya dengan piahk JAKIM dan HDC sebagai pengawal selia persijilan Halal di Malaysia atau boleh menghubungi terus Jabatan Shariah & Pematuhan Halal QSR Brands / KFC (M) Berhad email: halal@kfcholdings.com.my bagi mendapatkan kepastian. Sekian, Wassalam Mohd Roslan bin Mohd Saludin, Setiausaha, Majlis Penasihat Shariah QSR Brands / KFC Holdings (M) Berhad








so kesimpulannya?
KFC HALAL DIMAKAN
YAKINILAH JAKIM

sumber : http://www.halal.gov.my

10 comments:

  1. masih ada kawan2 aku yg berbahas bab ni. katanya, pegawai jakim tu benarkah telus? hurm....
    okek, kalau waswas jangan makan. kalau nak makan, doalah kat Allah, manatau kot kalau tak halal jatuh tergolek ayam dalam pinggan tu.

    ReplyDelete
  2. salam...
    saya amat sokong dengan apa yang ditulis oleh pihak jakim.kita sepatutnya berhubung atau bertanya dengan badan yang lebih arif tentang halal atau haram dan jangan hanya menerima satu-satu berita tanpa usul periksa walau dia seorang ustaz sekalipun. berguru jangan hanya seorang,lagi banyak guru yang kita jumpa lagi banyak ilmu yang kita perolehi.kalau kita tak tahu tentang ia halal atau tak? buka la laman web Jakim....ada internet saja tapi tak tahu guna.kalau apa yang saya cakap ni salah untuk awak,saya minta maaf la.......TERUSKAN JAKIM DAN SYABAS.

    ReplyDelete
  3. wkumsalam.

    x ada salahnya.

    kita doakan yang bertanggungjawab telus dalam soal halal haram ni.

    bila saya baca di web jakim, katanya label halal haram untuk barangan di malaysia ni bukan satu menda wajib pun. atas keprihatinan syarikat pengeluar sendiri.

    so macam pisang goreng kat tepi jalan tu nampaknya halal. katanya yang goreng dia warga indonesia yang hari-hari makan babi. nak kata halal jugakah?

    kita ada ilmu, use it wisely keyh! apapun jangan terlalu kita buruk sangka, yang menyebarkan was was ni kn syaitan jugak..

    ReplyDelete
  4. kita mesti berpandukan kepada Al-Quran.... Semua dah tertulis dalam Al-Quran....

    ReplyDelete
  5. so, better stop mkn dulu.. smpi diyakini btol2 halal..

    ReplyDelete
  6. Allahualam..kita hanya mendengar dan mebaca artikel tentang Haram bahkan kita sendiri tidak melihat apa yang zahir itu dan hanya menyatakan atas orang lain...Sesungguhnya Allah maha mengetahui segalanya dan perkara was-was itu adlah sifat syaitan,dan makanan yang kita was-was walaupun bukan dariapda KFC jatuhnya haram juga..

    ReplyDelete
  7. Salam.

    Saya pernah bekerja di Ayamas (Ayamas mengendalikan hal penyembelihan & pengendalian ayam untuk dihantar ke KFC). Sebagai seorang yang pernah terlibat menjaga hal-hal kualiti, kami bukan main hentam saja, terutama hal-hal halal haram ini. Di Ayamas, KFC sendiri, ade panel dalaman yang menjaga hal halal. Pihak Jakim juga membuat pemeriksaan yang betul. Sepanjang bekerja di sana, saya yakin dengan tahap halal dan kebersihan yang dijaga.

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah. Soal makan minum yg jadi darah daging memang sangat diambil berat oleh Orang Islam. Faktor ini lah yang membolehkan soal halal haram ini dipergunakan oleh pesaing perniagaan.. kita telah ada badan khusus yang menjaga soal ini..yakinilah dn jangan lupa untuk membaca doa dan bismillah sebelum menjamah makanan...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...

    Wahai Pembaca sekelian.. Percaya dan yakini lah pada diri anda sendri selain mempercayai sumber2 lain.. Kalo X yakin gak korang g n tgk sdri tmpt tu.. n refer sdri pd HDC.. korg tau lah ape jwpan nyer.. jgn mudah percaya pd sumber2 yg dtg mcm angin nie..

    ReplyDelete
  10. kita berdoa je la kepada yg maha esa...moga2 kita terselamat dari seksaan-nya

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena