Sunday, October 02, 2011

Small Things That Made You Cry


--> Dalam hidup, pasti ada satu dua keadaan, di mana perkara-perkara kecil berjaya menyentuh hati kita. Dan sebabnya, kita menitiskan air mata.

Contohnya, kasih sayang haiwan. Tengok betapa susah payah ibu anjing menyeret sisa makanan untuk diberi pada anak-anaknya.

Pernah duduk atas bas? Bila lihat ke luar tingkat ada seorang apek tua, setua atuk kita di rumah, bahkan lebih tua, sibuk mengayuh basikal mencari tin dan surat khabar lama di jalanan?

Bila melihatkan seorang ayah yang sabar melayan karenah anaknya yang banyak bertanya di pasar malam, pasti tersentuh hati. teringatkan ayahanda sendiri.

Bila lihat anak kecil yang nakal melawan kata ibu di supermarket, teringat 'ah betapa aku juga nakal jahat begitu dahulu'. Terus teingat kalaulah bukan fitrah ibu berhati lembut dan penyayang, agaknya dosa kita dengan ibu sudah bertimbun menutupi sebelah bumi.

Perkara-perkara seperti inilah kalau kita tenung dan fikirkan betapa mudahnya kita untuk dapat keinsafan di mana-mana saja.

Yang Menyentuh Yang Tersentuh

Baru-baru ini saya berkesempatan bertemu dengan sorang pesakit yang datang dengan Facial nerve palsy  disebabkan kemalangan. Seorang wanita, makcik saya gelarkan dia. Separuh mukanya lumpuh, langsung tak boleh digerakkan. Matanya tak boleh tutup rapat, mulutnya herot sebelah. Kasihan.

Dalam saya bertanyakan itu ini, dia bertanyakan saya kembali (walau susah payah dia bercakap.). Berapa umur? Belajar di mana? Agaknya saya mengingatkan dia akan anak dia sendiri, dia menarik tangan saya erat, ditariknya saya agar dekat ke mukanya (untuk mendengar lebih jelas). Pesannya pada saya.

"Mengaji pada waktu maghrib jangan tinggal. Kalau nak ingatan bagus mesti jangan tinggal. Baca surah Yaasin, Al-Waqiah dan Al-Mulk tiap hari. Ingat, jangan tinggal."

Terus hati saya ngilu, sebak. Dan adalah lagi beberapa pesanan yang dia sampaikan pada saya. Surah at-taubah, surah al-baqarah..

Sumpah hati saya cukup tersentuh. Dalam hati saya tertanya-tanya kenapa saya begini begitu sejak dua menjak ini, saya terasa ditegur secara direct oleh Allah.

Saya sentiasa percaya apa yang berlaku di kiri dan kanan adalah satu cara komunikasi Tuhan dengan HambaNya. Allah tak pernah meninggalkan hambaNya sendirian.

Diwaktu lain semasa saya di tahun 3, saya bertemu dengan seorang Auntie India, Sarah Abraham namanya kalau saya tak salah, mengidap barah payu darah tahap 4. Entah bagaimana, saya yang cuba menolong dia untuk 'dressing' telah menarik tangannya dengan sedikit kasar.

lalu dia menjerit sakit. (bayangkan perasaan saya? Saya rasa sayalah manusia paling teruk dalam dunia.)

Bertalu-talu saya minta maaf. Demi Allah saya tak sengaja. Saya ingatkan dia sudah mahu halau saya. Rakan-rakan lain dalam bilik yang sama hanya tunduk dan berdiam diri. Lalu kata dia..

"Tak mengapa. Ini sedikit saja. Sesungguhnya saya rasa sangat bertuah, dapat bangun setiap pagi, dan melihat wajah-wajah cantik seperti anda."

Terus saya lari keluar. Menangis. (Kalau dia tak kata macam tu, sudah pasti saya fobia ak sentuh pesakit lagu dah)Pengajaran di hujung cerita.

Bukan pengajarannya, saya adalah lembik yang suka menangis tak tentu pasal.

Sekeliling kita adalah hikmah peringatan. Walau baik, walau buruk. Bersangka baiklah dengan Allah.


Bersyukurlah. Segala puji bagi Allah.0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena