Monday, August 08, 2011

Hati itu ibarat sungai

Bukan mudah untuk menjernihkan sungai yang pernah kotor, diselaputi minyak, sampah sarap dan bangkai-bangkai.
Mudaratnya, sampai serata ampung terasa. Tangan yang menyentuh, gatal. Tekak yang merasa, demam. Bahkan ayam, burung dan biawak tidak sudi duduk bertenggek di tebingnya.  Masakan pula nak merasa dinginnnya air.

Setahun, sepuluh tahun pun mungkin tak cukup untuk mencuci bersih seperti sedia kala. Seperti disaat ia belum pernah disentuh.

Ia perlu masa yang lama, sentiasa berjaga dan berpanjangan usahanya. Sedikit kita alpa, pasti ada tangan-tangan yang bakal mengotorkan ia semula.

Hati, Susahnya Nak Dijaga

"Sesiapa yang melakukan satu dosa, maka akan tumbuh pada hatinya setitik hitam, sekiranya dia bertaubat akan terkikislah titik hitam itu daripada hatinya. Jika dia tidak bertaubat maka titik hitam itu akan terus merebak hingga seluruh hatinya menjadi hitam."
(Hadis riwayat Ibn Majah)

Dosa itu boleh menimbulkan ketagihan. Tinggalkan solat hanya satu waktu, esok lusa pasti tidak terasa terkilan nak buat lagi. Biasakan diri solat lewat waktu, makin hari mesti makin lambat punggung nak diangkat untuk bersolat. Biasakan diri pegang tangan anak dara/teruna orang, esok lusa beraga pipi pun sudah tak menimbulkan segan.

Ibarat Sungai Yang Mengalir, itulah Hati
Sungai yang bersih,pasti memberikan mafaat pada hidupan sekelilingnya.

Sungai yang kotor pula?

Bayangkan sungai itu hati. ibaratkan sungai itu hati.

Orang yang suci hatinya tidak betah berbuat kebaikan, senyumnya ikhlas, katanya baik dan tidak dibuat-buat, bila ada kesusahan dia mendoakan, bila ada kesenangan orang lain dia tumpang bahagia.


Hati yang kotor?

Seluruh dunia adalah musuhnya. Ada saja yang tak kena, ada saja yang menimbulkan kemarahannya. Senyumnya jeles, sinis dan palsu. Bila orang susah dia ketawakan, bila orang senang dia fitnah macam-macam.


"Kemudian selepas itu, hati kamu menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Pada hal antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir sungai daripadanya dan ada pula antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya. Dan ada juga antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan."
(Surah al-Baqarah ayat 74)

Ayuh! Mari Bertaubat dan Cuci Hati

Mari kita ucapkan selamat tinggal pada dosa-dosa semalam. Dan jangan kita ulang-ulang lagi.

Taubat bukan hanya sekadar niat, tabi seiring dengan perbuatan.

Susah?

Ya memang susah, tapi perlahan-lahanlah.
Kura-kura yang berjalan lambat lebih baik dari arnab yang pantas, tapi lansung tidak mahu bergerak.

Arnab dan kura-kura zaman moden sudah pandai bekerjasama.
Semoga walau dengan usaha kita selambat kura-kura itu, Allah mengurniakan kita rahmatNya..


***
sesekali rasa diri gagal mencuci hati, mintalah kekuatan dari pemilik hati itu.

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena