Saturday, August 06, 2011

Anehnya hati

Kalaulah perasaan itu ibarat kotoran baju yang boleh disental, sudah lama aku gonyoh kuat-kuat.

Malangnya, tidak.

Sesaat aku terpana sekali terkena panahan asmara (ataupun anak panah syaitan) aku pun tertanya mengapa.
Pertemuan singkat, tidak langsung diselangi bahasa tubuh ataupun apapun yang verbal, dalam masa 3 saat sudah cukup untuk dia meragut pergi separuh hatiku. (separuh lagi aku rebut kembali, supaya aku tidak nanar)

Aku tidak pernah kenal siapa dia bahkan aku tidak pernah mencari. Mataku selalu ku talakan pada lantai, aku jelak melihat karenah manusia yang berjalan atas muka bumi seolah-olah mati itu bukan pasti.

(atau mungkin juga aku takut pandangan gatalku singgah pada lelaki-lelaki berkopiah putih, sekaligus menambahkan bara di hati hendakkan suami soleh, mungkin juga aku meluat melihatkan belangkas darat duduk bercanda bergurau senda, entahlah itu meluat kerana jelak melihat mereka alpa, atau aku jelak kerana aku tak berada dalam kelompok mereka. a.k.a dengki. Na'uzubillah.. Tak mahu aku dengki pada maksiat!)

Sejak itu entah mengapa pertemuan demi pertemuan menghiasi hidupku. Dia yang aku tak pernah endah, selalu saja mampir . Bahkan di jalanan asyik ternampakkan dia. Kalau tersepak batupun, angkat muka pasti ada dia.

Lalu dari cakap-cakap orang aku belajar, bukan calang-calang rupanya orang yang aku angaukan.
Aku mengeluh. Kalau yang meragut hati aku pergi separuh itu  orang biasa (walau tanpa kesedarannya), pasti aku berbesar hati. Aku akan merelakan hati diragut senang hati. Ragutlah! hati ini memang mencari pemilik!

Tapi ini, dia. Saban hari aku mengunyah bibir dan gusi sendiri, mengenangkan betapa haruslah tidak akan bakau tumbuh tepian padi. Tak usahlah bermimpi, lalu aku cubit-cubit tangan dan pipi, hei hati usah bermimpi!

ini 'heart' yang sebenarnya

ini pula 'hati'

Anehnya hati, makin aku elakkan diri, aku gaduh-gaduh dengan diri sendiri bagaikan tubuh melawan bayang, mimpiku tidak pudar, bahkan makin terang pula harapan.
Entah dari mana sirna berani itu datang, aku naik menyampah dan bosan. Bukan mudah nak melawan musuh terbesar diri, HATI.

Cis, kuat betul modus operandi syaitan! (ku kira ia kerja syaitan, tak munasabah pula nak salahkan diri sendiri. heh, denial)


Anehnya hati.
Anehnya.


***
mungkin blurb. mungkin. siapa tahu?

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena