Saturday, April 16, 2011

Cari Kawan, Jangan Yang Sekadar Tahu Mengangguk

Tapi cari yang juga tahu membangkang.

Satu waktu dahulu saya bertemu dengannya, seorang kenalan lelaki. Dia mahu membantu saya dalam satu perkara.

Lelaki ini, pengaruhnya dalam dunia maya, besar. Dia ramai kenalan yang hebat-hebat, dia ramai cable.
Pada masa itu, saya suarakan padanya.

"Orang yang mempunyai pengaruh yang kuat dalam dunia blog, alangkah bagusnya jika mereka gunakan untuk mengajak rakan-rakan kembali ke landasan yang lurus."

"Lihatlah orang itu, (saya beri contoh), apa pun yang dia tulis, orang akan iyakan. Akan ramai yang angguk setuju.. Sama-sama meluah amarah, rasa tidak puas hati. Ada juga yang mula maki hamun, padahal mereka hanya dengar dari sebelah pihak. Semua, nak sokong kroni."Padahal, jelas di mata saya, itu adalah BIAS.

Dia terdiam, lalu ketawa kecil.

Satu ciri manusia, mahukan sokongan. Tak kiralah bila mereka betul, atau salah. Mereka akan cari kroni yang sama dengan mereka.
Satu ciri manusia, mereka mudah terpengaruh. Mereka tak kisah cerita dari sebelah sana, yang penting, mereka sokong sahabat /saudara mereka!

Lalu jadilah situasi itu, satu medan untuk saling mengutuk. Saya mengutuk, A iyakan. B sambung, C sambung maki hamun. Dan bangkitlah para sahabat maya tadi,berhabisan melontarkan amarah terhadap sesuatu yang mereka kira betul. (Persetankan kata orang lain!)

Lalu pihak yang terkena, tertekan. Sedih dan murung. Marah dan mengamuk. Lalu kawanan yang menyerang tadi, ketawa kuat-kuat.

Jalan-jalan dakwah juga adakalanya bersimpang siur.

Tahniah, anda berjaya menggunakan pengaruh anda untuk menyebarkan kebencian!

Tidak takut akan Allah kah?

******************************

 Itu dulu, tiba-tiba kenalan lelaki itu, jadi murung. Status-status di Facebooknya, seolah-olah dia begitu hampir dengan kematian. Kerapkali begitu. Saya terfikir, adakah benar dia akan dipanggil ke alam yang abadi, atau ini jalan HidayahNya?

Alhamdulillah, dia masih setia di alam fana ini, bezanya, dia kini mula menabur benih-benih kebenaran di jalan-jalan yang subur namun tandus. Dia sudah mula gunakan pengaruhnya, untuk menarik hati-hati yang lalai untuk kembali mengenali PENCIPTA.
Dia lelaki yang dipilih Allah. Beruntungkan?

Saya doakan, semoga saya juga dipilih Allah..0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena