Saturday, May 23, 2009

Operasi mencari rebung




Assalamualaikum!

Nak tayang pic dari ops cari rebung bersempena hari keputeraan raja perlis isnin aritu. (apa kaitan?)

buluh atau kata omputehnya bamboo buleh memanjang sebanyak 90 cm sehari. kalau jenguk sejarah lama kungfu cina (iya ka?) depa lompat atas pokok buluh ni a..
makin hari kena lompat makin tinngi kalau tak haha pikiaq sendri Align Center enuf enuf ngarut pulak.

Tempat: Kampung padang Sanai, Kuala Nerang Kedah.
Peserta : Sedara mara yang konon suka adventure.



muka 3 jejaka pencari rebung ( 1 available, 2 lagi 3 tempat kosong)
kaum wanita terpaksa stand by di tebing sungai dengan alasan menjaga kemaslahatan kanak-kanak ribena


rebung yang x diproses lagi


'siang' rebung tepi sungai dengan harapan orang yang mandi di sinun gatal miang abes badan. haha


ropa rebung yang dah dibelasah

kalau ke sungai tak berendam alamat tak completelah acara. cuma sorang saja yang pasrah tak berendam sebab dedikasi kepada blognya.
*bawak N82 masuk sungai semata-mata nak snap pics

see? upacara badak berendam sedang dijalankan.


best kan?


terjumpak puteri bunian


ini rupanya pokok tepus. skali tengok macam pokok lengkuas/halia gergasi



dan ini pulak bunganya yang misteri sebab dok atas tanah


model sedang cuba buat pose seksi dengan pucuk tepus. wakaka


golongan pro sedang mendemonstrasi cara mengerjakan pucuk tepus agar selamat dimakan

dalam bahasa omputehnya rebung ni namanya bamboo shoot. makanan yang agak glamer jugaklah di kampung aku sebab ia free.
kalau kenduri kendara nak sep duit, pakat masuk hutan dan sungai nak cari rebung, pucuk paku, batang pisang, umbut kelapa
setakat ni belum ada berjaya tundukkan lembu liar untuk kenduri.
faveret family aku (sebab tiap minggu mesti abah ngan mak masak 1 masakan at least)
selalu masak sayur manis, masak lemak, gulai campor ngan ayam, pajeri (gulai manis), ulam dll

so anybody nak merasa cari rebung?
jom turun kedah and jangan lupa kontek aku key!!!

:cinonet_04:

6 comments:

  1. wah.
    g cari buluh.
    dah cam nak ry wt lemang.
    hiks~

    ReplyDelete
  2. nak... heheehe

    tapi aku x suka bau sayur ni :(

    ReplyDelete
  3. bukan aku x makan sayur ler

    bau sayur rebung bambu ni... semacam jer

    hehehe

    ReplyDelete
  4. lili

    cari rebung sayang, bukan buluh.... buluh situ nak buat meriam bole aa..

    kapten,
    iyolah tu...

    ReplyDelete
  5. Nyam-Nyam sedapnya makan gulai rebung lama tul x balik kampung kalau kenduri kendara kat perlis selalu org wat gulai rebung ni...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen!

© lifegotstory, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena