Assalamualaikum...
Semalam 5th may is my birthday!
Alhamdullilah, hari post ni ditulis umur aku dah 19 tahun berapa jam ntah.
Asalnya aku just nak buat kek and pudding then jemput sedara terdekat makan,
x sangka with the aid of mum, dah jadi kenduri kesyukuran pulak.
semoga di umur ni pahala amalan aku bertambah, hati makin dekat dengan ngan Allah. doakanlah aku.
bawah ni ada sikit pic from the tiny ceremony.
makanan, nasi royal
(nasi minyak + ayam ros + daging itam+acar timun)
antara barisan tetamu
kek coklat moist
bluberry cheese secret recipe (tak sedap)
kezen ngan kek puding karamel handmade
kalau terperasan tak ada pun kawan aku kan?
haha
aku dok jauh dari pekan, so malaslah nak ajak kawan
umah aku ni tak pernah dikunjungi kengkawan
mungkinlah jugak aku tak banyak kawan
tapi yang penting sebab jauh
thanks to tetamu yang hadir
sepupu sepapat yang menolong
( aku tau aku tak bleh harap haha)
and thanks to mum and dad yang sponsor
to kawan2 yang wish dan ingat aku
thanks sangat.
hihi
sebelum tu, di petang hari , Tok Cik Ani ( adik tok) bertandang
bila tengok ada siput gondang dan temagik dalam baldi, terus dia nak tolong pesiang
*pesiang tu maksudnya tolong basuh,tolong potong
sebelum ni kawan adik aku mai ramai-ramai terjun parit blakang umah,
kutip inilah, siput keco (siput sedut), gondang and temagik.
siput ni boleh dapat di bendang, tali air, sungai
siput gondang to besaaaarrrr dari siput sedut.
dan dalam ilmu biologi, kelas dia lagi advance dari siput sdutlah. sebab dia berjantina dan bergigi.
temagik aku x snap pulak. rupa dia ala2 mentarang, cuma leper dan nipis lagi.
memula bukak pintu dia
lepas tu banjirkan umah dia
pastu shake shake
then bulehla tarik isi dia macam ni
demonstrasi menyiang gondang
dan sesi penurunan ilmu berlangsung
okek tu rupa siput gondangnya
tok cik ani then tolong masakkan masak lemak cili api
atau pun sni panggil masak lemak cabai
rasanya mak aiiii sedap betol (gambaq x sempat ditangkap)
aku pun first time makan,
sebab tak ada orang kat umah yang tau apa speselnya siput gondang ni
siput keco tu dah selalu makan dah.
rupanya orang kampung aku cukup fav siput ni
aku pun suka jugak.
hihi
okek salam laporan dari aku.
and for LULU,
HAPPY BIRTHDAY DEAR!!
Semalam 5th may is my birthday!
Alhamdullilah, hari post ni ditulis umur aku dah 19 tahun berapa jam ntah.
Asalnya aku just nak buat kek and pudding then jemput sedara terdekat makan,
x sangka with the aid of mum, dah jadi kenduri kesyukuran pulak.
semoga di umur ni pahala amalan aku bertambah, hati makin dekat dengan ngan Allah. doakanlah aku.
bawah ni ada sikit pic from the tiny ceremony.
makanan, nasi royal
(nasi minyak + ayam ros + daging itam+acar timun)
antara barisan tetamu
kek coklat moist
bluberry cheese secret recipe (tak sedap)
kezen ngan kek puding karamel handmade
kalau terperasan tak ada pun kawan aku kan?
haha
aku dok jauh dari pekan, so malaslah nak ajak kawan
umah aku ni tak pernah dikunjungi kengkawan
mungkinlah jugak aku tak banyak kawan
tapi yang penting sebab jauh
thanks to tetamu yang hadir
sepupu sepapat yang menolong
( aku tau aku tak bleh harap haha)
and thanks to mum and dad yang sponsor
to kawan2 yang wish dan ingat aku
thanks sangat.
hihi
sebelum tu, di petang hari , Tok Cik Ani ( adik tok) bertandang
bila tengok ada siput gondang dan temagik dalam baldi, terus dia nak tolong pesiang
*pesiang tu maksudnya tolong basuh,tolong potong
sebelum ni kawan adik aku mai ramai-ramai terjun parit blakang umah,
kutip inilah, siput keco (siput sedut), gondang and temagik.
siput ni boleh dapat di bendang, tali air, sungai
siput gondang to besaaaarrrr dari siput sedut.
dan dalam ilmu biologi, kelas dia lagi advance dari siput sdutlah. sebab dia berjantina dan bergigi.
temagik aku x snap pulak. rupa dia ala2 mentarang, cuma leper dan nipis lagi.
memula bukak pintu dia
lepas tu banjirkan umah dia
pastu shake shake
then bulehla tarik isi dia macam ni
demonstrasi menyiang gondang
dan sesi penurunan ilmu berlangsung
okek tu rupa siput gondangnya
tok cik ani then tolong masakkan masak lemak cili api
atau pun sni panggil masak lemak cabai
rasanya mak aiiii sedap betol (gambaq x sempat ditangkap)
aku pun first time makan,
sebab tak ada orang kat umah yang tau apa speselnya siput gondang ni
siput keco tu dah selalu makan dah.
rupanya orang kampung aku cukup fav siput ni
aku pun suka jugak.
hihi
okek salam laporan dari aku.
and for LULU,
HAPPY BIRTHDAY DEAR!!
oh,
ReplyDeleteboleh kau kata blueberry chees xsedap?
oh,
kesukaan aku tu.
memang x sedap pun.
ReplyDeleteor maybe sebab kedai tu wat x sedap. haha
aku ska choc indulgence. nyummy!
aku suka kuih lapis ja..
ReplyDeletekui3
x dak duet nk bli
kui3
neway
epi belated besday
sori
mmng aku x ingt besday ang
heppy besday...smga pjg umo dan ceria2 slalu...
ReplyDeletemay allah bless u...sdp nyer kek tu...
nk tikit...hehe...
Subhanallah! Tahniah! Slamat Hari Lahir! Smoga Pnjang Umur Dalam Kebaikan dan Kebajikan!
ReplyDeletekak nadz!!
ReplyDeleteHAPPY BELATED BIRTHDAY..
semoga terus berjaya..n smga Allah merahmati..
sedapnya makanan2 tu..haha
happy belated birthday nadz;) rupenye adik la ni;) ingatkan sebaye;) heheee~neway choc indulgence is the best~arghhh ngidam kek tuh~btw,,nadz,,org da tuka name blog tau~dari www.maryamindroom.blogspot.com kepada www.maryamdzulkifli.blogspot.com
ReplyDeletekacang, aku tau ang tak penah ingat. ahakz
ReplyDeletelieya, buley2 mai le umah, nanti kitak kasik yang sisa2 cream kat peti ais tu
amr, thanks. aminnnn
kynah, thanks. mang sedap. lebih2 g karamel kek. tengok a sapa buat. haha
kak maryam,
thanks. tukaq nama pulak. patutla nak masuk taleh....